Banka bo s tožbami terjala škodo, ki naj bi jo povzročili nekdanji vodilni. Foto: MMC RTV SLO
Banka bo s tožbami terjala škodo, ki naj bi jo povzročili nekdanji vodilni. Foto: MMC RTV SLO

Civilne odškodninske tožbe naj bi tako doletele Božidarja Špana, Antona Romiha in Andreja Potočnika. Po pisanju medijev naj bi odškodninski zahtevki na vsakega toženega znašali 23,4 milijona evrov.

Neupravičeno pobirali provizijo ...
Nadzorni svet je Romiha, Andreja Laha in Aleksandra Skubica iz uprave odpoklical 9. februarja. Hkrati je razrešil generalnega direktorja Hypo Leasinga Potočnika ter dva direktorja: Marcela Sumpreja in Aleksandra Skubica. Razrešili so jih, ker naj bi pri poslih komitentov v Liechtensteinu in drugih davčnih oazah pobirali provizijo.

... okoriščanje pri poslih z Vegradom
Primer je raziskovala tudi policija, ki je preiskovala sume več kaznivih dejanj, povezanih z banko in Hypo Leasingom. Celjski kriminalisti so nato julija odvzeli prostost nekdanjemu direktorju Hypo Alpe Adria banke Božidarju Španu, ki so ga sumili storitve kaznivih dejanj v povezavi z Vegradovimi posli. Po neuradnih informacijah naj bi se Špan, Romih in Potočnik zasebno okoristili v poslih z Vegradom.

V banki so povedali, da z organi pregona korektno sodelujejo, več pa zaradi interesov preiskave niso želeli povedati. Po pisanju časnika Finance naj bi banka v prihodnjih mesecih vložila še več tožb zaradi oškodovanj.