Na ljubljanskem okrožnem sodišču se začenja sojenje Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza. Foto: BoBo
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se začenja sojenje Igorju Bavčarju in Bošku Šrotu zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza. Foto: BoBo
Damijan Janković
Igor Bavčar meni, da je zamolčano, da je sodni proces sprožila ovadba Damijana Jankovića in njegovega očeta Zorana. Foto: BoBo

Na ljubljanskem okrožnem sodišču bo v torek potekal prvi predobravnavni narok za nekdanjega direktorja Pivovarne Laško Boška Šrota in nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami Istrabenza. Oba krivdo zavračata.

Na zatožno klop bo sicer sedlo sedem obtožencev. Obtožnica zaradi domnevno spornega lastninjenja Pivovarne Laško, v katerem so bile pivovarna in njene hčerinske družbe domnevno oškodovane za 109 milijonov evrov, in trgovanja z delnicami Istrabenza je bila vložena avgusta lani.

Sodišče je na predlog tožilstva obstoječo obtožnico zoper sedmerico razdelilo na dva dela. Obtoženim bodo najprej sodili zaradi domnevno spornega trgovanja z delnicami, ki se nanaša na večkratno prodajo 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, nato pa še zaradi menedžerskega prevzema Pivovarne Laško. Razdelitev obtožnice je bila po mnenju tožilstva nujna zaradi skorajšnjega izteka dopustnega triletnega roka za zamrznitev premoženja.

Preprodaja deležev Istrabenza
Prva kazniva dejanja naj bi se zgodila leta 2007 ob preprodaji 7,3-odstotnega deleža Istrabenza, ki ga je Pivovarna Laško prodala najprej hčerinski družbi Plinfin (za 23 milijonov evrov), nato je pivovarna prodala Plinfin za vsega 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov sveženj Pom-Investu za 49,2 milijona in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

Boško Šrot je povedal, da je tožilstvo hotelo imeti velik politični proces, na katerem bi obravnavali akterje, ki so si upali z nakupom Mercatorjevih delnic nekaterim porušiti načrte, ki so jih ti imeli z Mercatorjem. Glede obtožbe o spornem ravnanju z delnicami Istrabenza pa je Šrot povedal, da ni storil nobenega kaznivega dejanja.

"Pri prodaji delnic Istrabenza tudi domnevna oškodovanka Pivovarna Laško trdi, da ni bila oškodovana in je pri poslu zaslužila okoli tri milijone evrov, hkrati pa tožilstvo ne ve za moj motiv in ga tudi ne zanima. Tožilstvo je naredilo konstrukt, da sem naklepno oškodoval pivovarno, pri tem pa sam nisem imel nič," je razložil Šrot. Po njegovem mnenju obtožnica trdi, da naj bi Bavčarju pomagal ukrasti "vrečo denarja", ko sta si delila plen, pa je Bavčarju dejal: "Veš, Igor, kar ti vse imej."

Šrot je še izpostavil, da je tožilstvo v padli obtožnici gradilo konstrukt, da so bile opcije, na podlagi katerih je bil posel izveden, ponarejene in podpisane za nazaj. "Ko se je konstrukt v preiskavi porušil, se je tožilec Jože Kozina postavil za izvedenca ekonomske stroke in trdil, da opcije tako ne bi smel podpisati, ker so po njegovem mnenju škodljive," je povedal Šrot.

Poudaril je, da se zaveda, da sojenje, ki ga v normalnih razmerah sploh ne bi smelo biti, ne bo potekalo zato, ker je sam storil kaj narobe oz. kakršno koli kaznivo dejanje, ampak bo potekalo proti temu, kar on predstavlja oz. za kar ga nekateri razglašajo.

Bavčar pričakuje oprostilno sodbo
Igor Bavčar je opozoril, da je obtožnici že prej ugovarjal, izrekel se je za nedolžnega in zanj je predobravnavni narok s tega stališča nepomemben, ob tem pa pričakuje oprostilno sodbo. Po njegovih navedbah je vseskozi zamolčano, da je bil ta sodni proces začet na podlagi ovadbe Damijana in Zorana Jankovića.

"Slednji je, potem ko ga je nadzorni svet razrešil v Mercatorju, prvi napovedal hitre obsodbe in se pri tem skliceval na danes že anonimna politika Katarino Kresal in Aleša Zalarja. Tožilec Jože Kozina je pričakovanja ovaditelja na eni strani in politike na drugi, da bo svoje grehe skrila z naglimi sodišči, izpolnil z neposredno obtožnico in z načrtovanim velikim procesom," je povedal Bavčar.

Po Bavčarjevem mnenju je tožilec v obtožnici pomešal vse v zvezi s Pivovarno Laško in Istrabenzom ter se pri tem naslonil na v javnosti razširjeno, a popolnoma neresnično zgodbo o "svinjarijah" v Istrabenzu. Tri revizije, tako Bavčar, so dokazale, da jih ni bilo in je sam dobil razrešnico na skupščini delničarjev za vsa leta svojega dela v Istrabenzu.

Po Bavčarjevih besedah številnih političnih akterjev tega procesa danes ni več na prizorišču. Opozoril je, da je najprej padla neposredna obtožnica in zdaj tudi načrtovani "veliki proces", saj je sodišče primer razdelilo. "In če mi je poprej tožilec očital antidatiranje domnevno spornih opcijskih pogodb za nakup delnic Istrabenza, zdaj priznava, da so bile sklenjene pravilno. Pravi pa, da sem v začetku leta vedel, kakšna bo cena delnic na koncu leta, in da sem to izkoristil," še pravi Bavčar.

Nekdanji direktor Istrabenza dodaja, da mu tožilec očita še pranje denarja in nagovarjanje Šrota k omenjenemu dejanju, kar bi pomenilo, da bi Šrot pravzaprav delal v svojo škodo. Bavčar meni, da so ti očitki glede na to, da je posloval izključno prek enega samega bančnega računa pri NLB-ju, naravnost smešni in iz trte izviti. "Ne čudi me, da tožilec pravi, da se Pivovarna Laško niti ne zaveda, da je bila oškodovana," je še dejal Bavčar.

Spornega trgovanja z delnicami Istrabenza so sicer obtoženi še nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, nekdanji svetovalec za finance v Istrabenzu Kristjan Sušinski, lastnik Sportine Bahtijar Bajrović, kranjski odvetnik Branko Lipovec, nekdanja "slamnata" lastnica Šrotovega podjetja Kolonel Danijela Raković, Sportina Bled, Durox in Cogito.