Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar (na desni) se bo na zatožni klopi pridružil nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu (na levi). Foto: BoBo
Nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar (na desni) se bo na zatožni klopi pridružil nekdanjemu predsedniku uprave Pivovarne Laško Bošku Šrotu (na levi). Foto: BoBo

Obtožnica, ki jo je tožilstvo vložilo avgusta lani, je postala pravnomočna. Tako bo poleg nekdanjega predsednika uprave laške pivovarne Boška Šrota na zatožno klop sedel tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar. Ugovor je bil sprejet le v primeru nekdanje Šrotove poslovne sodelavke Vesne Rosenfeld.

Specializirano tožilstvo je neposredno obtožnico zaradi domnevnih nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško vložilo že leta 2010, a jo je sodišče nato lani zavrnilo in uvedlo preiskavo. Tožilstvo obtoženim očita zlorabo položaja, ponareditev ali uničenje poslovnih listin in pranje denarja.

Nova obtožnica naj bi bila sicer sestavljena predvsem iz ovadbe Zorana in Damjana Jankovića zoper Šrota in Bavčarja, ki se nanaša na trgovanje z delnicami Istrabenza in poslovanja med povezanimi družbami znotraj skupine Pivovarne Laško.

Policija je preiskovala že leta 2008
Policija je začela domnevne nepravilnosti pri lastninjenju Pivovarne Laško preiskovati leta 2008. Jeseni leta 2009 se je nato zvrstilo več hišnih preiskav, med začasno pridržanimi pa sta bila tudi Bavčar in Šrot.

Šrot naj bi Pivovarno Laško in njene hčerinske družbe zlorabil za povečanje koncentracije svojega lastništva v skupini Pivovarne Laško, ki jo je izvajal prek povezanih družb Infonda Holdinga. Kot poročajo mediji, tožilstvo trdi, da so bile Pivovarna Laško in njene hčerinske družbe z očitanimi kaznivimi dejanji oškodovane za 109 milijonov evrov.

Ob prvi vložitvi obtožnice se je poleg Šrota in Bavčarja omenjalo več imen morebitnih obdolžencev. V preiskavi naj bi tožilce zanimala predvsem vloga nekdanjega predsednika uprave Maksime Holdinga Nastje Sušinskega, nekdanjega svetovalca za finance v Istrabenzu Kristjana Sušinskega, lastnika Sportine Bahtijarja Bajrovića, kranjskega odvetnika Branka Lipovca in nekdanjega direktorja Infonda Holdinga Matjaža Rutarja. Kot možna obdolženka se je omenjala tudi nekdanja "slamnata" lastnica Šrotovega podjetja Kolonel Danijela Raković.

Tožbe tudi znotraj skupine
Glede domnevno spornega lastniškega prevzema pivovarne so se zvrstile tudi zasebne tožbe. Štiri odvisne družbe Pivovarne Laško, Pivovarna Union, Radenska, Fructal in Delo, so vložile odškodninske tožbe zoper družbo Atka-Prima kot nekdanjo koncernsko krovno družbo laške pivovarne ter njenega nekdanjega lastnika Šrota. Z njimi zahtevajo plačilo odškodnin v skupni vrednosti 116,7 milijona evrov. Tožbo zoper družbo Atka-Prima in Šrota je vložila tudi Pivovarna Laško.