Izvir reke Cetine, ki je dolga 105 kilometrov in se izliva v Jadransko morje. Foto:
Izvir reke Cetine, ki je dolga 105 kilometrov in se izliva v Jadransko morje. Foto:
Potapljač
Po Banovih besedah je potop v izvir Cetine izredno nevaren. Foto: EPA
Iskanje slovenskega potapljača na Hrvaškem

Pri iskanju 38-letnega potapljača, po pisanju Večernjega lista naj bi šlo za Dejana Šarmana, sodeluje več kot 20-članska ekipa hrvaških reševalcev. Potapljači so opravili dve potopitvi na globini okoli 80 metrov. Potapljači pri potopih uporabljajo mešanico zraka za potapljanje, zaradi česar se po dveh potopih nekaj časa ne morejo potapljati. Reševanje naj bi zdaj prevzeli slovenski reševalci, ki so opremljeni dosti bolje od hrvaških kolegov, je poročala TV Slovenija.

Hrvaško gorsko reševalno službo (HGSS) so na pomoč poklicali v soboto popoldne, ko se eden izmed skupine slovenskih potapljačev po spustu v izvir Cetine ni pojavil na površju. Kot so dejali Slovenci, so se med dvigom iz brezna, globokega več kot sto metrov, izgubili, a vsi, razen enega, so nato našli pravo pot.

Vladimir Ban, načelnik podvodne reševalne službe pri Slovenski potapljaški zvezi, je za MMC dejal, da je pogrešani potapljač inštruktor potapljanja in vodni fotograf. Bil je del ekipe kluba Novasub iz Kamnika, ki pa s Slovensko potapljaško zvezo ne sodeluje. Po Banovih besedah nimajo ti potapljači niti zdravstvenih potrdil in drugih dokumentov, ki so potrebni za jamsko potapljanje. Slovenska enota za hitro posredovanje je sicer v pripravljenosti, če jo bodo hrvaški kolegi poklicali na pomoč. Po Banovih besedah lahko reševanje pogrešanih v jamah traja nekaj dni, tudi teden dni.

Po poročanju HRT-ja so na šibeniško-kninski policiji dejali, da so potapljači imeli dovoljenje za potapljanje, ni pa znano, ali so imeli tudi dovoljenje za potop v izvir Cetine.

"Gre za zelo nevarno mesto. Vidljivost je tako rekoč nična, zato se je zelo težko orientirati. Če je potapljaču uspelo najti kakšen sifon na manjši globini in v njem mesto, kjer je zrak, potem obstaja možnost, da je še živ," je dejal načelnik HGSS-ja Vinko Primzić.

Reševalci, jamarji, potapljači
Na reševanje je s helikopterjem prispela ekipa potapljačev iz Splita in Makarske, iz Zagreba so prišli potapljači, specializirani za jame, na terenu pa je tudi 20 pripadnikov gorske reševalne službe.

Nasveti Slovenske potapljaške zveze za varno potapljanje.

V soboto zvečer se je nato šest potapljačev spustilo v globino. Preiskali so predvsem kanal, v katerem je majhen del z zrakom, a potapljača niso našli.

Kot poroča Index.hr, naj bi se slovenski potapljači potopili v izvir reke Cetine na lastno pest, in ne v okviru kakšne organizirane turistične ponudbe. Tiskovna predstavnica šibeniško-kninske policijske uprave je potrdila, da so imeli slovenski potapljači veljavna dovoljenja za potapljanje, policija pa še ne ve, ali so imeli tudi dovoljenje za potapljanje ob izviru Cetinje.

Izvir Cetine je potopljeni speleološki objekt, globok sto metrov, kjer je potapljanje mogoče samo ob pomoči mešanice Trimix (dihalni plin, sestavljen iz kisika, helija in dušika), v takšnem okolju pa se lahko potapljajo samo usposobljeni speleoreševalci.

Iskanje slovenskega potapljača na Hrvaškem