Radan je bil po odločitvi sodišča izpuščen na prostost. Foto: BoBo
Radan je bil po odločitvi sodišča izpuščen na prostost. Foto: BoBo
Radana sodišče izpustilo iz pripora

Zaradi Friedlove poteze je pričakovati, da bo tožilstvo tudi spremenilo obtožnico, saj ta večinoma temelji na njegovem izvedenskem mnenju. Danes sta pričala psihologa Aleš Friedl in Alenka Sever. Friedl je izdelal mnenje na prošnjo sodišča, Severjeva pa za obrambo.

Friedl je v svojem izvedenskem mnenju, na katerem med drugim sloni obtožnica, zapisal, da ima Radan narcisistično osebnostno motnjo in kompleks večvrednosti, njegova samopodoba pa da je razcepljena na nerealno zunanjo podobo in njegovo notranjost.

Ob tem je zapisal, da so se s pomočjo obrambnega mehanizma Radanovi občutki sovražnosti, destruktivnosti in sadizma pretvarjali v navzven vidno prijaznost in ustrežljivost. Izvedenec je tudi ugotavljal, da ima Radan kompleks boga in da je dosegel močno vznemirjenje, ko je končal trpljenje in določil, kdaj bo oseba umrla.

Po nasprotnih argumentih popustil
Severjeva pa je podala popolnoma nasprotno psihološko oceno Radana. Dejala je, da Radana nima osebnostne in duševne motnje, njegova narcisoidnost pa da je v mejah normale. V času, ko je sprožil sporni dogodek s kalijem, pa da je bil izgorel in se je zato tudi bolj impulzivno odzval. Friedlu je očitala, da je uporabil napačne in pomanjkljive metode pri ustvarjanju izvedenskega mnenja in pri tem ubral napačen pristop.

Izvedenec je priznal, da očitki Severjeve držijo. Sprva je vztrajal pri diagnozi narcisistične osebnostne motnje, a je na koncu od svojega mnenja odstopil.

Zato se je sodni senat odločil, da priporni razlogi za Radana več ne obstajajo, in ga izpustilo na prostost. Radan ob odhodu s sodišča ni dajal izjav.

Izvedenec ni našel dokazov
Nevrolog Radan je osumljen šestih umorov, ki naj bi jih zagrešil kot zdravnik na ljubljanski nevrološki kliniki, in sicer naj bi s kalijem in morfijem hudo bolnim bolnikom krajšal življenje.

Vendar je Kröll v svojem aprilskem pričanju na sodišču dejal, da v nobenem primeru ne more potrditi, da je bil za bolnike usoden prevelik odmerek morfija ali drugega zdravila, izpostavil je zgolj pomanjkljivo dokumentacijo. Opredelil pa se je do vsakega posameznega primera.

Psiholog Friedl pa je od svojega, za Radana obremenjujočega mnenja, danes odstopil, tako da je sodišče pripor za zdravnika odpravilo.

Radana sodišče izpustilo iz pripora