Foto: BoBo
Foto: BoBo

Da je že oktobra lani zastaralo kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin zoper pet soobtoženih, zoper Jankovića pa noben očitek, so, kot je poročala TV Slovenija, potrdili na specializiranem državnem tožilstvu.

Ljubljanski župan pa se bo moral zagovarjati zaradi zlorabe položaja in goljufije na škodo Evropske unije v povezavi z evropskimi sredstvi.

Sojenje v zadevi Stožice se bo začelo predvidoma konec novembra letos, to je več kot devet let po hišnih preiskavah.

"Jaz si ne želim, da bi kar koli zastaralo, vendar upam, da vsi mislimo isto, da zakonodaja velja za vse enako, tudi za Zorana Jankovića ... in teh obtožb, takih, ko naj bi jaz nekaj odgovarjal, ne vem, kaj naj rečem, razen tega, da na sodišče ni enostavno hoditi, jaz sem bil 16-krat," je zadevo ob podpisu aneksa med MOL-om in vlado komentiral ljubljanski župan.

Anže Voh Boštic o spornih poslih pri gradnji Stožic

Janković, kot je poročal STA, sicer ni bil obveščen o domnevnem zastaranju očitkov. "Deset mesecev pa je tudi za našo pošto dovolj časa, da bi prišel dokument," je dejal in poudaril, da pošto dviguje.

"V eni obtožnici nas je deset. Meni po tej obtožnici očitajo zlorabo položaja in goljufijo na račun evropskih sredstev, pri čemer je zanimivo, da mi dvorano Stožice imamo in je doživela že 11. obletnico. Pred izbruhom pandemije smo imeli milijon obiskovalcev letno, in to še brez urejenih trgovin in lokalov," je dejal.

"V zadevi Zvon so porabili dva milijona evropskih sredstev, objekta ni, pa je bil glavni osumljenec oproščen," je še dodal.

Kdo je v javnost posredoval informacijo o zastaranju, Janković ne ve, "je pa zame to lahko le poskus pritiska na sodišče, kajti zadnje tri zadeve, dve povezani s Stožicami in ena s prodajo delnic Mercatorja, se začnejo letos odvijati".

Janković je s prstom pokazal na tožilko Blanki Žgajnar. "Si ne znam predstavljati drugače, kot da si me želi tožilka obsoditi v javnosti, ker potem se takoj sprožijo pogovori o prvo- in drugorazrednih državljanih," je dejal.

Janković naj bi podpisal sporne pogodbe v vrednosti 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB-ju leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov posojila. MOL pa je s tem prišel do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Očitki zoper Jankovića niso zastarali