Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: BoBo

Zastarali so še pred sodno obravnavo, ki jo sodnica Mojca Kocijančič namerava opraviti decembra letos, so za Siol povedali na Okrožnem sodišču v Ljubljani. Sklep o zastaranju dela očitanih kaznivih dejanj po obtožnici, ki je bila vložena 18. maja 2018, sicer še ni pravnomočen, še poroča Siol.

Tožilstvo ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću in soobtoženim v povezavi z gradnjo športnega centra Stožice očita več kaznivih dejanj, med drugim zlorabo uradnega položaja, goljufijo na škodo EU-ja v povezavi z evropskimi sredstvi, preslepitev pri pridobitvi posojila in ponareditev ali uničenje poslovnih listin.

Janković naj bi podpisal sporne pogodbe za 1,8 milijona evrov za domnevno fiktiven najem parkirišč v Stožicah. S to potezo je Grep postal kreditno sposobno podjetje in je pri NLB leta 2010 lahko najel več kot 50 milijonov evrov posojila. Občina pa je s tem prišla do 9,4-milijonskega sofinanciranja iz slovenskega proračuna in evropskih sredstev.

Poleg Jankovića tožilstvo preganja še nekdanjega direktorja Zavoda Tivoli Romana Jakiča, Uroša Ogrina in Zlatka Srako iz podjetja Gradis-Energoplan (Grep), ki je gradilo Stožice, nekdanjega direktorja Javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice Sama Lozeja, vodjo občinskega oddelka za šport Marka Kolenca, direktorja projekta gradnje Športnega parka Stožice Andreja Lavriča, nekdanjega gradbenega nadzornika pri družbi DCC svetovanje in inženiring Boruta Skubica in Milana Črepinška iz družbe MCM inženiring, ki je izvajala gradbeni nadzor.