Ljubljanski župan Zoran Janković se bo na sodišču zagovarjal zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Foto: BoBo
Ljubljanski župan Zoran Janković se bo na sodišču zagovarjal zaradi poslov Mercatorja v Nišu. Foto: BoBo
Čerin
Čerin je ocenil, da je Janković že dobro zavrnil očitke iz obtožnice. Foto: BoBo
Aleksander Čeferin
Odvetnik Aleksander Čeferin meni, da je do pravnomočnosti obtožnice prišlo zaradi medijske odmevnosti zadeve. Foto: MMC RTV SLO
Zoran Janković pravnomočno obtožen

Tožilstvo Zoranu Jankoviću in še trem obtožencem očita zlorabo položaja in pridobivanje protipravne premoženjske koristi v višini 100 tisoč evrov. Na sporne posle so prvič opozorili revizorji, ki so leta 2006 pregledovali poslovanje Mercatorja v času, ko ga je še vodil Janković.
Ta upa, da pravnomočna obtožnica ni povezana z volilno kampanjo pred lokalnimi volitvami. "Srčno bi upal, da bom že ta mesec dobil vabilo na sodišče, da bi bila sodba izdana pred koncem volilne kampanje," je poudaril.

Ciprsko podjetje "prehitro" plačevalo
Zadeva se je razplamtela leta 2006, ko je revizorje zmotilo, da je ciprsko podjetje Fakim, ki ga je zastopal soobtoženi Boris Milevoj, porabilo 20 tisoč evrov za stroške, dodatnih 80 tisoč evrov pa za pridobitev gradbenega dovoljenja. Janković je takrat zatrdil, da Mercator v Nišu še ni začel graditi in da s posli ciprskega podjetja ni seznanjen.
Obtožnica poleg Jankovića in Milevoja bremeni še Mitjo Marinška in Stanislava Brodnjaka, ki sta sodelovala pri Mercatorjevi naložbi v Nišu leta 2005. Zaradi suma zlorabe položaja so posle pregledovali kriminalisti, ki so preiskavo končali lanskega septembra.

Janković: Marinšek se je tako odločil
Ob robu tokratne obravnave na sodišču je Janković pojasnil, zakaj so denar za gradbeno dovoljenje za trgovski center v Nišu plačali še pred njegovo izdajo. "Pisalo je, da mora Mercator za gradbeno dovoljenje narediti projekt, ki stane približno milijon evrov. In ker Mercator tega projekta ni naredil in ker je bila vse ostala dokumentacija na občini Niš že urejena za pridobitev gradbenega dovoljenja, se je kolega Marinšek odločil in plačal še preostalih 80.000 evrov," je dejal Janković.

Janković je sicer že večkrat zanikal spornost Mercatorjevih poslov v Nišu, prav tako pa zanika tudi zlorabo položaja ali katero koli drugo kaznivo dejanje. Po njegovih navedbah se on sam z nakupom zemljišča v Nišu ni ukvarjal niti ni podpisal pogodbe, temveč je to storil Marinšek.

Sam sicer verjame, da je bila pogodba dobra za slovenskega trgovca. Z njo se je najelo podjetje, ki je zagotovilo spremembo namembnosti zemljišča oz. omogočilo izgradnjo 25 milijonov evrov vrednega Mercatorjevega centra v Nišu, je pristavil.
Izpostavil je še, da je prišel v položaj, ko ni samo obtožen, temveč kar "obsojen", zato se samo veseli sojenja. Na sodišče bo, kot je zatrdil, prihajal. Prepričan je, da bo dokazal svojo nedolžnost.

Čeferin: Obtožnica zaradi medijske odmevnosti
Na pravnomočnost obtožnice se je odzval Jankovićev odvetnik Aleksander Čeferin in dejal, da obtožnica ne vsebuje nikakršnega dokaza, ki bi kazal na krivdo njegove stranke. Čeferin dodaja, da je obtožnica postala pravnomočna zgolj zaradi medijske odmevnosti zadeve in takšna obtožnica pred nekaj leti sploh ne bi mogla priti na sodišče.
Čerin: Lista Jankovića še vedno podpira
Vodja svetniškega kluba Liste Zorana Jankovića Aleš Čerin, je v odzivu na pravnomočnost obtožnice dejal, da je Janković zavrnil vse obtožbe, obtožnica pa je padla v čas predvolilne kampanje, kar da se ni zgodilo prvič.

"Naj dodamo še, da se obtožnica nanaša na posle, ki so se sklenili okoli desetletje nazaj in niso povezani s poslovanjem Mestne občine Ljubljana. Poleg tega velja omeniti, da je od revizije do obtožnice minilo kar osem let, slednja pa je padla ravno v čas, ko se začenja predvolilna kampanja. In kaj takega se ni zgodilo prvič. Podobne obtožbe se namreč vedno pojavile tudi v času pred prejšnjimi volitvami. Župana zato še vedno podpiramo," je v odzivu zapisal Čerin.

Janković sicer do volilnega kongresa PS-ja, ki bo predvidoma še letos, ostaja na čelu te stranke. So pa v PS za STA pojasnili, da se bosta v četrtek popoldne sestala strankin izvršni odbor in svet. Tako je pričakovati, da bo na sejah omenjenih organov beseda tekla tudi o pravnomočni obtožnici.




Zoran Janković pravnomočno obtožen