Vila v Portorožu. Formalna lastnica nepremičnine je Pavlinova življenjska sopotnica Damjana Štante, Pavlin pa ima na njej vpisano dosmrtno služnost. Na hiši je vpisana zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve in sodni sklep o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja. Foto: Evgenija Carl
Vila v Portorožu. Formalna lastnica nepremičnine je Pavlinova življenjska sopotnica Damjana Štante, Pavlin pa ima na njej vpisano dosmrtno služnost. Na hiši je vpisana zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve in sodni sklep o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja. Foto: Evgenija Carl

Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje zlorabe položaja, ker naj bi s spornimi posli v škodo družbe, pridobil več milijonov evrov nezakonite premoženjske koristi. Celjsko sodišče je zato blokiralo tudi dve luksuzni nepremičnini, stanovanje v Celju in vilo v Portorožu.

Nacionalni preiskovalni urad je hišne preiskave v portoroški vili, kjer živi družina Mitje Pavlina, so prvi sosedi znanega obsojenca Roberta Časarja, opravili že leta 2019. Prav tako tudi v Celju, v prestižnem stanovanju na strehi večstanovanjske stavbe na Ljubljanski cesti, kjer je Pavlin živel pred selitvijo na obalo. Kriminalisti so ga po končani preiskavi kazensko ovadili, mu neuradno blokirali bančne račune in tudi nepremičnine.

Provizije za neobstoječe belorusko podjetje

Kriminalistična preiskava se je pred leti na NPU začela zaradi prijave, ki jo je dala oškodovana družba Kovintrade iz Celja. Pavlin je bil namreč nekoč pri njih zadolžen za trge Rusije, Belorusije in Ukrajine. Pozneje naj bi po naših podatkih v podjetju ugotovili, da naj bi Pavlin podpisoval tudi anekse k pogodbi o trgovskem zastopanju z neobstoječo družbo v Minsku, ki naj bi bila že zdavnaj izbrisana iz državnega registra pravnih oseb v Belorusiji. Družba Kovintrade pa naj bi tudi po tem še vedno plačevala provizije za storitve, ki sploh naj ne bi bile opravljene.

Foto: Evgenija Carl
Foto: Evgenija Carl

Nakazila na Pavlinov švicarski račun?

Denar naj bi romal na bančni račun v Švico, za njim pa naj bi se kot ekonomski upravičenec neuradno skrival prav osumljeni Pavlin. Celjsko podjetje naj bi tako denar namesto na račun družbe v Minsku v resnici nakazovalo na Pavlinov račun v švicarski banki. Zato so po naših informacijah v Kovintradu najeli sodnega izvedenca, ki je pregledal vse poslovne listine, ki naj bi jih podpisoval Pavlin. Policija pa naj bi pozneje opravila še finančno preiskavo poslovanja Mitje Pavlina.

Tožilstvo: 3,8 milijona protipravne koristi

Na celjskem tožilstvu so nam potrdili, da so v tej zadevi že vložili obtožnico.

"Zoper obdolženca smo po končani preiskavi na Okrožnem sodišču v Celju vložili obtožnico 26. 4. 2022. Obdolžencu očitamo, da si je v škodo družbe Kovintrade pridobil protipravno premoženjsko korist v znesku 3,8 milijona evrov," so na tožilstvu v Celju pojasnili za TV Slovenija.

Tudi na celjskem sodišču so nam potrdili, da je sodna preiskava končana in da je odrejeno tudi zavarovanje premoženja: "Začasno zavarovanje v predmetni zadevi je še odrejeno in podaljšano. Vsi primeri, v katerih je odrejeno začasno zavarovanje, so obravnavani prednostno." S tožilstva pa sporočajo še, da je v zadevi odrejeno začasno zavarovanje na več premičninah in nepremičninah v ocenjeni vrednosti približno 1,5 milijona evrov.

Lastnica obeh blokiranih nepremičnin je tedanja partnerica obtoženega Pavlina Damjana Štante, ki sicer vodi družbo za upravljanje večstanovanjskih stavb Hiša prava, kjer je bil Pavlin pred leti solastnik, zdaj pa ni več. Za pojasnila smo prosili tudi Štante, ki pa zadeve tudi po našem večdnevnem vztrajanju ni želela komentirati.

Foto: Evgenija Carl
Foto: Evgenija Carl

Prihranki, posojila in "sovjetska posebnost"

Pavlin pa nam je v elektronskem sporočilu napisal, da obtožnice še ni prejel, glede očitkov o oškodovanju pa, da je bilo tedanje vodstvo Kovintrade seznanjeno, da je bilo na trgih nekdanje Sovjetske zveze za posle treba dajati provizije.

"Obtožnice še nisem prejel in je zato ne morem komentirati. Hišo v Portorožu sva s tedanjo partnerico kupila vsak polovico, in sicer izključno s prihranki, sredstvi od prodaje vrednostnih papirjev in posojili, kar je bilo iz razpoložljive dokumentacije lepo razvidno. Sodišče tega žal ni upoštevalo in je vseeno odredilo zavarovanja. Enako je bila tudi nepremičnina v Celju kupljena s prihranki in posojili. Glede navedb oškodovanja pa gre za nerazumevanje specifike poslovanja v nekdanjem SZ-ju pred 20 in več leti, kjer je bilo za sklepanje poslov treba izplačevati provizije, kar je s tedanjim vodstvom bilo usklajeno. Drugače takšno poslovanje z izplačevanjem provizij pač ne bi moglo potekati dobrih 20 let. Tožilstvo zdaj vse to označuje kot oškodovanje, pa čeprav so bili vsi posli, za katere so se izplačevale provizije, izjemno dobičkonosni in so družbi Kovintrade prinašali visok dobiček," na vprašanja TV Slovenija odgovarja Pavlin.

Pavlin ima na blokiranih hišah dosmrtno služnost

V Kovintradu domnevno spornih poslov njihovega nekdanjega sodelavca in člana uprave ne komentirajo. "V zvezi z vašimi vprašanji vam lahko sporočimo le, da je zadeva v fazi preiskave, zato je še ne moremo in ne želimo komentirati, ker ne želimo vplivati na potek postopka," odgovarjajo v Kovintradu. Za začasno zavarovanje zahtevka za odvzem premoženjske koristi na nepremičninah so kriminalisti NPU-ja in celjski tožilci poskrbeli že takoj po hišnih preiskavah pred tremi leti.

Na podlagi sklepov okrožnega sodišča v Celju je na milijonski vili v Portorožu tako še vedno vpisana zaznamba prepovedi odtujitve in obremenitve. Kot že rečeno, lastnica hiše je Damjana Štante, Mitja Pavlin pa ima na nepremičnini vpisano služnost do smrti. Enaka zgodba je na luksuznem stanovanju sredi Celja, velikem več kot 350 m2 skupaj z ogromno teraso, na strehi večstanovanjske stavbe. Ker se zaradi začasnega zavarovanja na nepremičninah zadeva na sodišču obravnava prednostno, lahko začetek sojenja pričakujemo že jeseni.

Obtožnica zoper Mitjo Pavlina