DUTB je v prvem polletju ustvaril 20,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 19 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Foto: BoBo
DUTB je v prvem polletju ustvaril 20,4 milijona evrov čistega dobička, kar je 19 odstotkov več kot v prvi polovici lanskega leta. Foto: BoBo

Družba za upravljanje terjatev bank je v prvi polovici leta ohranila dobičkonosen trend poslovanja iz lani. "Nižji stroški poslovanja in skoraj razpolovljeni odhodki iz financiranja na eni strani ter stabilni in realni dobički iz poslovanja vseh treh portfeljev v upravljanju na drugi strani so pripomogli k odličnemu polletnemu dobičku," so zapisali v poročilu, objavljenem na spletni strani Ljubljanske borze.

Ustvarjeni prilivi so dosegli 117 milijonov evrov, prilive so sestavljale transakcije pod 10 milijoni evrov, ki so predstavljale "močan in stabilen pritok na mesečni ravni". "S tem je bil DUTB na dobri poti do doseganja zakonskega cilja 10 odstotkov unovčenih sredstev letno in nekoliko nad načrtom," so dodali.

DUTB doslej ustvaril 1,4 milijarde evrov prilivov
Skupni ustvarjeni prilivi od ustanovitve do sredine letošnjega leta so dosegli 1,4 milijarde evrov, kar predstavlja skoraj 70 odstotkov celotne prenosne vrednosti sredstev, pridobljenih v sklopu ukrepov za zagotovitev stabilnosti bank in pripojitve Factor banke ter Probanke k DUTB-ju.

Sredstva v upravljanju so se v prvem polletju znižala za sedem odstotkov - na 885,8 milijona evrov. Portfelj nepremičnin se v primerjavi s koncem lanskega leta zaradi dodatnih prevzemov nepremičnin v lastništvo ni veliko spremenil, medtem ko se je portfelj terjatev zmanjšal za osem odstotkov in portfelj lastniških naložb za 13 odstotkov kot posledica uspešne likvidacije sredstev.

Med dosežki pri upravljanju terjatev so v DUTB-ju izpostavili primer družbe Liv Kolesa, ki je sredi junija dobila novega lastnika, družbo Alpina, ki ji je med drugim zagotovila financiranje obratnega kapitala, skupino Regia, kjer so dosegli prestrukturiranje, prodajo družbe Mip, prestrukturiranje družbe Kovintrade, prodaje več sredstev v okviru stečajnih postopkov družb, kot so Aero, Agroservis in G Gradnje ter zaključno fazo prodaje terjatev do fizičnih oseb.

V prvem polletju leta je DUTB izstopil iz več lastniških naložb. Ob prodaji družbe Liv Kolesa so izpostavili še prodajo deležev v Gorenjski banki, družbi Certa in Termah Dobrna. DUTB je tako v polletju ustvaril 16,7 milijona evrov prilivov iz naslova prodaje lastniških deležev. Iz naslova dividend je prejel 2,8 milijona evrov. Ob polletju je vrednost portfelja lastniških naložb znašala 86,5 milijona evrov.

DUTB je v prvem polletju prevzel v lastništvo 32 nepremičnin v skupni vrednosti 17 milijonov evrov, med njimi center Eda. Prodaja lastniških nepremičnin DUTB je v prvem polletju ustvarila prilive v višini 29,9 milijona evrov. Večji delež je zavzemal stanovanjski segment, in sicer predvsem zaradi prodaje stanovanj v soseski Nokturno.