Jelinčič je prepričan, da je zgolj izražal svoje mnenje. Foto: MMC RTV SLO
Jelinčič je prepričan, da je zgolj izražal svoje mnenje. Foto: MMC RTV SLO

Po mojem mnenju gre v procesu proti meni za maščevanje tožilcev v Kopru zaradi mojega poslanskega udejstvovanja, dela, pomoči in kritike v primeru Viler.

Zmago Jelinčič
Sodišče
Jelinčič dvomi o nepristranskosti sodnikov. Foto: MMC RTV SLO

Tožilec Levašič je najbolj žaljiv in je ravnal svinjsko.

Darko Viler

"Vesel sem, da nisem bil obsojen na smrt z ustrelitvijo," je po prebrani sodbi povedal Jelinčič, ki meni, da je sodba smešna in da se je v Sloveniji začelo obdobje absolutne cenzure. Po njegovem mnenju se mu tožilci in sodniki maščujejo, ker se zavzema za odvzem njihovega trajnega mandata.

Na obravnavi je Jelinčič poudaril, da je zgolj opravljal svojo dolžnost. "V oddaji sem sledil poslanstvu, ki so mi ga naložili volivci! Funkcija poslancev je tudi nadziranje državnih organov, v oddaji pa sem s prispodobo o čuvanju ovac orisal delovanje tožilstva v primeru Viler. Mnenje je bilo moje lastno, do katerega imam ustavno pravico. Po mojem mnenju gre v procesu proti meni za maščevanje tožilcev v Kopru zaradi mojega poslanskega udejstvovanja, dela, pomoči in kritike v primeru Viler," je v svojem zagovoru dejal Jelinčič in dodal, da upa, da ga bo sodišče oprostilo in ne bo sledilo težnjam po cenzuri izražanja mnenj ter kršenju ustavne pravice svobode govora.


"Jelinčič je pomagal Vilerju"
Na tokratni obravnavi je bil kot priča zaslišan tudi Darko Viler, tožilec Jože Levašič pa je bil odsoten zaradi službenih dolžnosti. Viler je v svojem odgovoru na vprašanje Jelinčičevega odvetnika povedal, da mu je Zmago Jelinčič pomagal pri procesu, v katerem so ga bremenili utaje davkov.
Poslanec SNS-a je v povezavi s tem primerom postavljal celo poslanska vprašanja in se trudil, da bi bil Viler oproščen. Ta je danes izrazil prepričanje, da je bila omenjena tožba proti njemu konstrukt, da je tožilec Levašič najbolj žaljiv in da je, kot je dejal Jelinčič, ravnal svinjsko.
V svojem zaključnem govoru je koprski tožilec takrat dejal, da je bilo Vilerjevo obnašanje na sodišču čudno in žaljivo ter da bi se lahko štelo kot oteževalna okoliščina. Darka Vilerja naj bi te besede prizadele, kar je tudi povedal Jelinčiču. Zadnji je pri Vilerjevem primeru poleg poslanskih vprašanj sodeloval tudi s sestavljanjem kazenskih ovadb in pridobivanjem pravnih mnenj.

Jelinčič in Viler prijatelja
Poleg tega je bil skupaj s še enim poslancem SNS-a, Srečkom Prijateljem, navzoč na Vilerjevi obravnavi. To je danes zanimalo tudi tožilko, ki je Vilerju postavljala vprašanja v tako ostrem tonu, da jo je morala sodnica opozoriti. Želela je zvedeti predvsem, zakaj je Viler povabil Jelinčiča in Prijatelja na obravnavo, na kar je Viler odvrnil, da je bila obravnava javna in da sta z Jelinčičem prijatelja.
Tožilko je zanimalo tudi, zakaj ni Jelinčiča povabil kot priče, na kar je Viler odgovoril, da je imel dovolj dokazov, zato to ni bilo potrebno.
Jelinčičev odvetnik bi zaslišal Srečka Prijatelja
Po ogledu posnetka s spornim komentarjem, za katerega je Jelinčič že na novembrski obravnavi dejal, da gre zgolj za njegovo mnenje, katerega ima pravico izraziti, je poslančev odvetnik kot pričo obrambe na naslednji obravnavi predlagal Prijatelja. Temu je ostro nasprotovala tožilka, predlog pa je zavrnil tudi sodni senat, češ da bi se sojenje preveč oddaljilo od obtožnice proti prvaku SNS-a.
V svojem zaključnem govoru je tožilka poudarila, da je prepričana, da je Jelinčič kriv očitanega dejanja razžalitve, in dodala, da mu je z obsodbo treba pokazati, do kod seže meja kritike in od kod je kritika žaljenje, kot v tem primeru.
Obramba: Jelinčič je s komentarji zgolj pomagal Vilerju
Obramba je tožilki seveda oporekala, češ da je bil dokazni postopek nepopoln, saj sodišče ni ugodilo zaslišanju Prijatelja. Jelinčič po besedah obrambe namreč ni ravnal v želji po škodovanju tožilcu oziroma tega ni želel zaničevati. Ker je izrazil kritiko dokazanih nepravilnosti, ne bi smel biti obtožen, sodišče pa bi ga moralo oprostiti.
Po mnenju poslančevega odvetnika je bil komentar na televiziji zgolj eden izmed načinov Jelinčičeve pomoči Vilerju. Dodal je, da je iz oddaje razvidno, da kritika ni bila namenjena samo Levašiču, saj se je Jelinčič opredelil do vseh, ki so sodelovali v procesu. Pregon Levašiča je označil za posledico Levašičeve preobčutljivosti in slabo sprejete kritike opravljenega dela.
Vleče se že leta
Primer ima sicer že precej dolgo brado, saj se vleče od leta 2006. Takrat je imel prvak Slovenske nacionalne stranke na televiziji Prva TV kratko, petminutno oddajo z naslovom Plemeniti komentar, v kateri je komentiral aktualne dnevne notranje dogodke.
Kaznivega dejanja razžalitve, ki naj bi ga storil prek medijev, ga bremeni tožilstvo, saj naj bi 5. maja 2006 s svojimi besedami razžalil okrožnega državnega tožilca iz Kopra Jožeta Levašiča.
Jelinčič Levašiču ne bi zaupal niti ovac
V sporni oddaji so bili "na tapeti" naši sodniki in tožilci. Jelinčič je v svojem slogu kritiziral njihovo delo. Glede Levašiča je tako med drugim dejal, da mu ne bi zaupal v varstvo niti treh ovac, ker bi dve zanesljivo izgubil. Dodal je, da ne ve, kako je tožilcu uspelo končati pravno fakulteto. Po njegovem mnenju lahko to fakulteto danes konča vsak in se potem zaposli na tožilstvu oziroma sodišču, kjer je "zacementiran" do upokojitve.
Kritiko si je Levašič prislužil zaradi postopka, ki ga je vodil proti Darku Vilerju, v katerem je bil ta obtožen oškodovanja družbenega premoženja, ki ga je po izgubljenem civilnem sporu moral vrniti državi. Levašič je takrat za Vilerja zahteval tudi dve leti zapora zaradi žaljenja vsepovprek, čeprav je ta na današnji obravnavi zatrdil, da ne on ne Jelinčič nista pritiskala na tožilca.

Po mojem mnenju gre v procesu proti meni za maščevanje tožilcev v Kopru zaradi mojega poslanskega udejstvovanja, dela, pomoči in kritike v primeru Viler.

Zmago Jelinčič

Tožilec Levašič je najbolj žaljiv in je ravnal svinjsko.

Darko Viler