Cekuta je bil obsojen zaradi napeljevanja Petra Zupana z obrambnega ministrstva k temu, da mu izroči zaupne dokumente. Foto: BoBo
Cekuta je bil obsojen zaradi napeljevanja Petra Zupana z obrambnega ministrstva k temu, da mu izroči zaupne dokumente. Foto: BoBo

Okrožno sodišče v Ljubljani je poziv na prestajanje zaporne kazni za Cekuto, ki je bil v zadevi Patria II obsojen na štiri leta in štiri mesece zapora, izdalo, potem ko je zavrnilo vse Cekutove pritožbe in pritrdilo mnenju zdravniške komisije, da je dovolj zdrav za zapor.

Njegova obramba se je pritožila na višje sodišče, ki pa je zdaj njegovo pritožbo zavrnilo. Da je višje sodišče sprejelo odločitev, so potrdili tudi na okrožnem sodišču, vendar vsebine, dokler ne bo vročena vsem strankam postopka, ne želijo razkrivati.

Zupan je kazen že prestal
Jerman sicer poudarja, da ima Cekuta hudo sladkorno bolezen in težave s srcem. Prepričan je, da mu na Dobu, kamor mora Cekuta v zapor, ne morejo v vsakem trenutku zagotoviti primerne zdravstvene oskrbe. Zdravniška komisija, ki je odločala o njegovem primeru, meni nasprotno, namreč da mu na Dobu ustrezno zdravstveno oskrbo lahko zagotovijo, tudi če bi potreboval pogoste zdravstvene obravnave.

Cekuta je bil obsojen, ker naj bi Petra Zupana z obrambnega ministrstva napeljal, da mu je izročil zaupne dokumente v zvezi z zadevo Patria. Obsojen je bil tudi Zupan, ki pa je medtem svojo kazen že prestal.