Kangler bo šel do konca, je napovedal na obravnavi. Foto: BoBo
Kangler bo šel do konca, je napovedal na obravnavi. Foto: BoBo

Kanglerju tožilstvo v tem primeru očita, da je med januarjem 2009 in novembrom 2010 kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri direktorici Medobčinskega javnega stanovanjskega sklada Maribor Tanji Vindiš Furman, da na skladu zaposlijo nekdanjo podžupanjo Astrid Bah in ji tudi plačajo šolnino za študij.

Prav tako naj bi Kangler leta 2009 naročil Vindiš Furmanovi, da sklad priredi razpis in za več kot 1,3 milijona evrov odkupi bivalne enote od strica Kanglerjeve žene Radivoja Vasića oziroma njegovega podjetja Vamar.

Nekdanji mariborski župan je tudi tokrat očitke zavrnil, rekoč: "Ničesar nisem storil, kar bi imelo elemente kaznivega dejanja." Tožilstvo po njegovih besedah prav tako ne pove, kako točno naj bi storil očitano mu kaznivo dejanje. "Iz dneva v dan sem bolj prepričan, da gre za politični pregon," je dodal.

Za svojo pravico se bo boril do konca
Spomnil je, da mu je policija prisluškovala od februarja 2009 do novembra 2011, a da takrat še ni nikjer omenjala kakšnih sumov glede Bahove ali Vamarja. Po njegovih ocenah je policija začela preiskovati to domnevno kaznivo dejanje šele jeseni 2011, ko je bila Bahova imenovana za podžupanjo.

Policiji Kangler tudi očita, da je nezakonito zadrževala izsledke prisluhov, kar naj bi ugotovila tudi parlamentarna komisija za nadzor obveščevalnih služb. Prav tako je izrazil prepričanje, da sodišču niso bili predloženi izvirniki, ampak kopije prisluhov, in spomnil, da je vrhovno sodišče eno sodbo proti njemu že razveljavilo. "Boril se bom do zadnjega in naredil vse, da se mi ta storjena krivica popravi," je dejal.

Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak je sicer zahteval izločitev dokazov, ki so bili zbrani na podlagi prikritih preiskovalnih ukrepov, a sodnica njegovi zahtevi ni ugodila. Sojenje se bo nadaljevalo 19. maja.