Karner je investiral v nepremičninski projekt Urbana oaza. Foto: MMC RTV SLO
Karner je investiral v nepremičninski projekt Urbana oaza. Foto: MMC RTV SLO
Izročitev Karnerjev

Karner je v Sloveniji deloval preko družb Merideis, ki se je prej imenoval Nipl, in Velinvestment, na Hrvaškem pa preko podjetja Romarius. Te družbe so denar nalagale v sumljive nepremičninske projekte in so vse v lasti "nabiralnikov" iz davčnih oaz, je poročal časnik Večer.

V Sloveniji naj bi bil ključni nepremičninski posel, v katerega je Karner investiral, projekt Urbana oaza na ljubljanskem Viču. To naj bi bil kompleks z okoli 130 ali celo do 200 stanovanji.

Po besedah lastnika dela zemljišč v bližini Alojzija Gorenca naj bi pri poslih sodeloval tudi nekdanji publicist, zdaj gradbinec Danilo Slivnik, ki je stric Karnerjeve žene Alenke. Slivnik navedbe zanika.

"MOL je za Karnerja hitro spremenila prostorski načrt"
Večer pa navaja, da je Slivnik družini zakoncev prodal razkošno vilo v Rožni dolini v Ljubljani, kjer sta živela. Družina jo je zastavila Hypo banki za pet milijonov evrov posojila.

Pomembno vlogo pri Karnerjevem projektu pa je imela tudi Mestna občina Ljubljana z županom Zoranom Jankovićem in načelnikom za urejanje prostora Miranom Gajškom na čelu, je zatrdil Slavko Marolt iz civilne iniciative, ki se je borila proti poseku gozda, ki stoji na predvideni lokaciji Urbane oaze.

Marolt je pojasnil, da je Gajšek decembra 2008 iniciativi pisno zatrjeval, da na tem prostoru ni predvidena stanovanjska gradnja, temveč industrijska cona. "Tri mesece kasneje pa so že potekali terenski pregledi za gradjo stanovanj. Občina je na hitro spremenila podrobni prostorski načrt, toda v splošnem prostorskem planu na tej lokaciji še vedno niso predvidena stanovanja," je dejal.

Podobno je bilo tudi na Hrvaškem
Podobno je tekel tudi Karnerjev posel na Hrvaškem. Gradnjo nepremičnine v Lovranu pri Opatiji naj bi izvedlo podjetje Romarius. Enako kot Merideis in Velinvestment v Ljubljani pa naj bi Romarius v Lovranu gradil stanovanja pri čemer so mestne oblasti nenavadno sodelovale s podjetjem.

Po navedbah Đurđice Tancabel je slovensko (oz. "panamsko") podjetje brez ustreznih dovoljenj do svojih zemljišč potegnilo cesto in občina je čez noč namembnost zemljišč v lasti podjetja spremenila iz zelenih površin v zazidljive.

Izročitev Karnerjev