Živčec Kalanova je
Živčec Kalanova je "premalo skrbno izvedla svojo pristojnost - odločanje o delovnem razmerju", menijo v Zdravstvenem domu Izola, ona pa je že pred tedni zatrdila, da gre za orkestriran napad nanjo in na njeno funkcijo predsednice Zdravniške zbornice Slovenije. Foto: BoBo

V zdravstvenem domu napovedujejo, da bodo sodišču predlagali, naj nekdanji vršilki dolžnosti direktorja zamrzne razpolaganje s premoženjem.

Živčec Kalanova je s spremembo akta o sistemizaciji delovnih mest ukinila delovno mesto pomočnika direktorja, zaradi česar je bila Robertu Mulcu, ki je takrat zasedal ta položaj, odpovedana pogodba o zaposlitvi. Da je ZD Izola ravnal napačno, je ugotovilo tudi Delovno sodišče v Kopru, v postopku zunajsodne poravnave pa mu je nato zdravstveni dom izplačal 15.000 evrov odpravnine in 25.000 evrov odškodnine, kar je, kot so navedli, za ZD Izola predstavljalo strošek 84.259,52 evra.

Že aprila so jo kazensko ovadili
Svet zavoda izolskega zdravstvenega doma je nato aprila proti Živčec Kalanovi vložil kazensko ovadbo zaradi "morebitnega suma" storitve kaznivega dejanja kršitev temeljnih pravic delavcev in suma storitve kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti ter ji hkrati poslal odškodninski zahtevek v enaki višini, kot so ga morali izplačati Mulcu.

Kot napovedujejo, bodo v prihodnjih dneh, ko bodo pridobili podatke o premoženju Živčec Kalanove, vložili tudi predlog za začasno odredbo, s katero bodo predlagali, da sodišče nekdanji v. d. direktorice zavoda prepove odtujitev in obremenitev njenega premoženja.

Živčec Kalanova je, menijo v ZD-ju Izola, "premalo skrbno izvedla svojo pristojnost - odločanje o delovnem razmerju". Če bi pri svojem delu upoštevala delovnopravno zakonodajo, "bi odpoved pogodbe o zaposlitvi izvedla zakonito, s tem pa tožeči stranki ne bi nastala nobena škoda", zdaj pojasnjujejo v zdravstvenem domu.

Zgolj konstrukt?
Živčec Kalanova je v sporočilu za javnost znova poudarila, da je celoten primer "konstrukt" ljudi, ki se poznajo in poslovno sodelujejo vrsto let, za povzročeno materialno škodo pa krivi zdajšnjega direktorja ZD-ja Izola Evgenija Komljanca, ki je po njenih besedah "v prostovoljni poravnavi, brez podlage v sodbi sodišča, svojemu dolgoletnemu prijatelju nakazal denar iz sredstev za zdravljenje bolnikov".

Zdajšnje vodstvo zdravstvenega doma, tako Živčec Kalanova, ni dokončalo postopka, ki bi dokazal, da je bila odpoved iz poslovnega razloga pomočniku direktorja pravilna in zakonita.

Pričakuje ukrepanje policije
Ker so po navedbah Živčec Kalanove v ZD-ju Izola vedeli, da bodo na naslednjih stopnjah tožbo dobili in tako nekdanjemu zaposlenemu ne bi mogli izplačati ničesar, "so pohiteli s poravnavo, celotne stroške pa želijo prevaliti name". Zato so za te "nepotrebne stroške" po njenem mnenju osebno odgovorni tisti, ki so tako "prijateljsko" poravnavo sklenili.

Nekdanja v. d. direktorice o sami tožbi sicer ne ve ničesar, saj "so jo očitno vložili prej, kot so pretekli roki za odgovor na njihovo neupravičeno zahtevo". To je po njenih besedah nov dokaz o neupravičenosti zahtevka, ki je "zgolj orodje za medijsko diskreditacijo". Sama tako pričakuje, da bodo organi pregona skrbno preučili ozadja omenjene poravnave.