V Bad Kleinkircheimu sta silovito trčila 13-letna prijatelja. Eden je umrl, drugi pa je dobil hude poškodbe rame in noge. Foto: Iztok Novak
V Bad Kleinkircheimu sta silovito trčila 13-letna prijatelja. Eden je umrl, drugi pa je dobil hude poškodbe rame in noge. Foto: Iztok Novak
Nesreča na Starem vrhu
Na Starem vrhu je teptalnik do smrti povozil 6-letno deklico. Foto: MMC RTV SLO
V Sloveniji in Italiji je smučarska čelada obvezna za otroke do 14. leta starosti. Po tragični nesreči o obvezni uporabi čelade razmišljajo tudi v Avstriji in Nemčiji. Foto: EPA

V soboto sta med smučanje dva 13-letna dečka iz Slovenije v avstrijskem smučarskem središču Bad Kleinkircheim silovito trčila. Eden od njiju si je zlomil tilnik in zaradi poškodbe umrl, drugi pa si je huje poškodoval ramo in nogo. Dečka nista imela čelad.

V nedeljo je na Starem vrhu pri Škofji Loki voznik snežnega teptalnika do smrti povozil 6-letno deklico. Voznik je s snežnim teptalnikom želel prečkati vlečno pot v času, ko je vlečnica stala, a ni bila izpraznjena. Medtem je žičničar ponovno zagnal vlečnico, kar je opazil tudi voznik teptalnika, ki je nato izvedel manever, a je pri tem zadel deklico, ki se je skupaj z materjo vozila na vlečnici. Deklico je ob padcu potegnilo pod zadnji del teptalnega stroja. Zaradi hudih poškodb je umrla na kraju nesreče.

Policisti so zaradi suma storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti kazensko ovadili 31-letnega voznika teptalnika, ugotavljajo pa še, ali je bil voznik vinjen.

Teptalnik na smučišče le v izjemnih primerih
Snežni teptalnik lahko med obratovanjem smučišča vozi le v izjemnih primerih, nikoli pa po vlečnih poteh. Če je teptalnik v uporabi, mora oddajati zvočni in svetlobni signal. O teptalniku na smučišču je treba obvestiti tudi nadzornika in na začetek smučarske proge postaviti obvestilo, da je na smučišču stroj.

Varnost na smučiščih morajo zagotoviti tako upravljavci smučišč kot smučarji sami. Med najpogostejšimi vzroki za smučarske nesreče so še vedno neprilagojena hitrost, neustrezna oprema in precenjevanje smučarskih sporobnosti. Strokovnjaki pa, čeprav je čelada v Sloveniji obvezna za otroke do 12.leta, to priporočajo za vse smučarje.

V enem tednu več kot 180 smučarskih poškodb
Samo v nedeljo so se poleg nesreče na Starem vrhu zgodile štiri smučarske nesreče, v katerih so se smučarji tako hudo poškodovali, da so morali posredovati reševalci. V zadnjem tednu pa je ljubljanski urgentni oddelek Kliničnega centra zaradi poškodb pri smučanju obiskalo več kot 180 ljudi.

O tragičnih nesrečah poročajo tudi iz tujine
Prvi dan novega leta se je Dieter Althaus, tesni sodelavec nemške kanclerke Angele Merkel, na smučišču Riesneralm v Avstriji zaletel v 41-letno Beato Christandl. Ženska je zaradi hudih poškodb glave, čelade ni nosila, umrla v reševalnem helikopterju na poti v bolnišnico. Althaus, ki je nosil čelado, je dobil poškodbe lobanje in možganov. Decembra se je v italijanski Cortini d'Ampezzo državni sekretar hrvaškega ministrstva za obrambo Gordan Čačić hudo poškodoval. Vanj se je zaletel italijanski smučar, ki ga je s čelado zadel v glavo. Dan po nesreči je zaradi prehudih poškodb umrl.

A. M.