Foto: Reuters
Foto: Reuters

Marca končana preiskava je pokazala, da je denar, ki ga je osumljenec pral v slovenski Istri, izviral iz več kaznivih dejanj goljufije t. i. business email compromise (BEC), storjene v tujini. S kaznivimi dejanji so bila oškodovana španska, kitajska in ameriška družba, so pojasnili na PU-ju Koper.

S temi goljufijami je bilo na bančne račune družbe osumljenca v letih 2020 in 2021 nakazanih približno pol milijona ameriških dolarjev. "Izvor umazanega denarja je osumljenec poskušal zakriti z nakupom kriptovalut – bitcoinov (BTC) pri eni od slovenskih kriptomenjalnic ter z nadaljnjim prenosom teh valut," so pojasnili policisti.

Prenose denarja, ki so se uporabljali za zakritje izvora umazanega denarja, je osumljenec prikazal kot del zakonitega gospodarskega poslovanja njegove družbe ter v ta namen izdelal več lažnivih računov in pogodb, so dodali.

Za prikrivanje izvora denarja si je osumljeni oz. njegovo podjetje zadržal približno osem odstotkov od celotnega zneska umazanega denarja.

Na policiji so ob tem spomnili, da je za kaznivo dejanje pranja denarja predvidena zaporna kazen od dveh do osem let.

Za business email compromise oziroma BEC-goljufije je značilno, da storilci prestrežejo elektronsko korespondenco poslovnih subjektov in v sklopu obstoječega ali novega poslovnega razmerja predrugačijo fakturo, na način, da spremenijo številko bančnega računa.

S tem zavedejo poslovne subjekte, da nakažejo sredstva na račune goljufov, misleč, da so plačilo izvedli svojemu poslovnemu partnerju, so še pojasnili na policiji.