Sčasoma je potrebne vedno več energije za posamezno transakcijo kriptovalute. Foto: Reuters
Sčasoma je potrebne vedno več energije za posamezno transakcijo kriptovalute. Foto: Reuters

Banka za mednarodne poravnave (BIS) oz. t. i. centralna banka centralnih bank je izdala letno poročilo o kriptovalutah, poroča Slovenska tiskovna agencija.

V nasprotju z valutami, ki jih izdajajo centralne banke, so kritptovalute pridobljene z "rudarjenjem" oz. reševanjem kompleksnih matematičnih algoritmov, pozneje pa se z njimi trguje na spletu. V nasprotju z običajnimi valutami imajo bitcoini tudi omejitev mogoče izdaje. Trenutno je v obtoku 17 milijonov bitnih kovancev, zgornja meja je postavljena pri 21 milijonih, opisuje banka.

V teoretičnem scenariju bi, če bi celotna populacija v neki državi prešla na uporabo bitcoinov, to zahtevalo zelo velike računalniške zmogljivosti za njihovo shranjevanje in transakcije, ki bi lahko preobremenile medmrežje. Le superračunalniki bi namreč lahko zmogli tako obsežne postopke. "To bi lahko zrušilo internet," so zapisali v BIS-u.

Banka za mednarodne poravnave je v preteklosti že večkrat opozorila na morebitne goljufije, povezane s kriptovalutami, zdaj pa je ponovila, da te temeljijo na zelo krhkem zaupanju, še piše STA.