Mohor Bogataj se je pridružil vrsti županov s kazenskimi ovadbami. Foto: MMC RTV SLO
Mohor Bogataj se je pridružil vrsti županov s kazenskimi ovadbami. Foto: MMC RTV SLO
Mestna občina Kranj
Uprava Mestne občine Kranj zatrjuje, da je župan sledil izvedenskemu mnenju in sklenil poravnavo v korist občine. Foto: MMC RTV SLO

Gorenjski kriminalisti so zaradi utemeljenega suma zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic zoper odgovorno osebo Mestne občine Kranj in kranjskega odvetnika na okrožno državno tožilstvo podali kazensko ovadbo, so sporočili s Policijske uprave Kranj. Šlo naj bi za župana Mohorja Bogataja in Kristijana Gnilšaka.

O kazenski ovadbi je v sredo, 22. februarja, poročala že TV Slovenija, ki se je sklicevala na neuradne informacije, današnje sporočilo s PU-ja Kranj pa je slednje potrdilo. Kranjski župan in njegov odvetnik naj bi bila ovadena zaradi sporne poravnave med občino in Stanovanjsko zadrugo Gorenjske, vredne 620.000 evrov.

Zaradi omenjenega dejanja, torej suma nepravilnosti pri sklenitvi sodne poravnave, v kateri se je občina zavezala zadrugi plačati 620.000 evrov poravnave, ju je avgusta 2011 ovadil oziroma prijavil nekdanji direktor kranjske občinske uprave Aleš Sladojević. Kot je PU Kranj zapisal v sporočilu, je kranjska občina znesek poravnave nato nakazala na fiduciarni račun omenjenega odvetnika.

Kriminalisti so z zbiranjem obvestil ugotovili, da je bila poravnava sklenjena kot konec več let trajajočega pravdnega spora med občino in omenjeno družbo zaradi prodaje komunalno opremljenega zazidljivega zemljišča. Prav tako je bilo ugotovljeno, da župan ni imel pooblastila mestnega sveta za sklenitev poravnave in tudi ne za prevzem 620.000 evrov nenačrtovane oziroma nepredvidene obveznosti za občinski proračun, še pojasnjujejo na PU-ju Kranj.

Po pisanju Dnevnika je odvetnik Gnilšak že pred poravnavo odkupoval terjatve Stanovanjske zadruge Gorenjske po znižani ceni, med drugim tudi od Elektra Gorenjska. Poravnava se je zgodila v slabem tednu po imenovanju Mohorja Bogataja za župana, ko je bil Gnilšak njegov svetovalec in politični pogajalec v času sestavljanja koalicije v mestnem svetu.

Kranjska občina: Dvakrat razpravljali in ugotovili, da je poravnava pravilna
Na upravi kranjske mestne občine so povedali, da o ovadbi niso bili obveščeni, a poudarjajo, da je bila poravnava sklenjena v korist občine. Sporočili so, da se je s poravnavo zadeva zaključila, obresti na glavnico dolga pa niso več naraščale. "Županova odločitev je bila v skladu s statutom MO Kranj in odlokom o proračunu MO Kranj," so sporočili in dodali, da je svet o poravnavi razpravljal dvakrat in obakrat sklenil, da je bila sklenjena poravnava v interesu občine.

Po ugotovitvi, da je občina prodala zemljišče, ki ni bilo njeno, je sodni izvedenec, ki ga je določilo sodišče, odločil, da je odškodninski zahtevek zadruge utemeljen. Tej ugotovitvi je sledil tudi župan in sklenil poravnavo v korist občine, so še dejali na upravi mestne občine Kranj.