Kriminalisti so poostrili nadzor nad korupcijsko kriminaliteto. Foto: BoBo
Kriminalisti so poostrili nadzor nad korupcijsko kriminaliteto. Foto: BoBo
Korupcija v javni upravi

Boj zoper korupcijsko kriminaliteto je prednostna naloga slovenske policije, je poudaril vodja sektorja za gospodarsko kriminaliteto pri upravi kriminalistične policije Dušan Florjančič. Tako so letos opredelili področja, kjer je največ korupcijskih tveganj. Predvsem je kritično področje uradne dolžnosti in javnih pooblastil. Korupcijskim tveganjem pa sta bolj izpostavljeni zdravstvo in bančništvo.

Po ugotovitvah policistov se število zaznanih kaznivih dejanj na vseh področjih povečuje, zato so kriminalisti okrepili sodelovanje z vsemi institucijami na nacionalni in mednarodni ravni, vzpostavili pa so tudi spletni portal, ki omogoča anonimne prijave.

Upravnik zahteval provizijo
V zadnjem tednu sta odmevali dve preiskavi s področja korupcije. Tako so celjski kriminalisti odvzeli prostost 37-letnemu osumljencu, sicer zaposlenemu kot upravniku v stanovanjskem podjetju. Ugotovili so, da je osumljenec od izvajalcev gradbenih del zahteval nedovoljeno nagrado v obliki triodstotne provizije. Pri prejemu takšne nagrade so ga kriminalisti tudi zalotili in podali kazensko ovadbo.

Lepljivi prsti na finančni upravi
V Murski Soboti pa so kriminalisti pridržali dva 51-letna osumljenca zaradi suma sprejemanja koristi pri nezakonitem posredovanju in zlorabe uradnih pravic. Oba sta uslužbenca državnega organa, neuradno finančne uprave. Tako so ugotovili, da je prvi osumljenec s svojim položajem in vplivom posredoval pri drugem osumljencu in ga nagovoril k zlorabi položaja. Tako sta javna uslužbenca skupaj dosegla odlog izvršbe na nepremičnine, v zameno pa je 51-letni javni uslužbenec prejel 20 tisoč evrov.

Policija domneva, da je bilo v obeh preiskavah še več primerov kaznivih dejanj, zato pozivajo vse občane, ki bi lahko posredovali dodatne informacije, naj to tudi storijo.

Korupcija v javni upravi