Po požaru. Foto: Duška Lah/TV Slovenija
Po požaru. Foto: Duška Lah/TV Slovenija

"O, kako gori. Neverjetno, gori kot bakla," je za Radio Slovenija med požarom dejal župan Mozirja Ivan Suhoveršnik.

Posredovalo je več gasilskih društev s 16 vozili in 88 gasilci. Dostop jim je oteževala poledenela cesta, a so imeli vode dovolj, je za Radio Slovenija povedal poveljnik mozirskih gasilcev Stane Weiss. "Vode smo imeli zadosti, ker se je aktiviral širši krog gasilcev," je pojasnil.

V dobrih dveh urah so požar omejili in preprečili, da bi se razširil na gozd. "Drevesa so tako blizu, da je bilo treba žagati, da se ne bi razširilo na gozd. Na začetku so pomagali tudi prisotni domačini, nekaj je tudi gozdarjev."

Sorodna novica Na Golteh zgorela Mozirska koča

"Žal pa je bil obseg požara tak, da je objekt popolnoma uničen. Od njega ni ostalo nič," je dejal Weiss.

Celjski policisti so bili o požaru obveščeni v sredo okoli 19.30. Dva policista sta bila prisotna ves čas gasilske intervencije. Preiskava požara se bo začela danes (četrtek), so sporočili s PU Celje. Na kraju je ogledna skupina kriminalistov, ki bo ogled začela takoj, ko bo to mogoče varno storiti.

Pojavljajo se domneve, da bi požar lahko povzročila eksplozija. Koča je bila zaprta, v njej naj ne bi bilo ljudi.

Ko je se ogenj umaknil. Foto: Planinska zveza Slovenije
Ko je se ogenj umaknil. Foto: Planinska zveza Slovenije

Objekt so nedavno obnovili, škoda bo velika.

Med prvimi gasilci je bil tudi predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik, ki je vidno pretresen nad samim dogodkom. "Še vedno ne morem verjeti, da se je to zgodilo našemu društvu. Ta koča je bila zelo pomembna za naše društvo. Lani smo sklenili pogodbo z novo najemnico in te dni smo se z njo pogovarjali o podaljšanju, saj smo bili obojestransko zadovoljni. Koča je bila v poletnem času zelo lepo obiskana in planinci so hvalili osebje in ponudbo. Prehitro je, da bi lahko kar koli govorili o poteku sanacije, načrtih za prihodnost in sami gmotni škodi. Za nas je škoda ogromna, četudi je bila koča zavarovana. Dobivam številne klice krajanov, ki nas podpirajo in bodrijo. Koča je v preteklosti že dvakrat pogorela, zdaj tretjič, in vem, da bo tudi v tretje tukaj nekje stala nova koča," je vseeno optimističen predsednik.

Mozirska koča na Golteh je tretja planinska postojanka, ki je zgorela v zadnjih letih na območju Zgornje Savinjske doline. Leta 2019 je zgorel Frischaufov dom na Okrešlju, ki ga že obnavljajo, leta 2017 pa Kocbekov dom na Korošici.

Zgodovina Mozirske koče

Mozirska koča stoji na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Mozirskih planin. Prvo Mozirsko kočo je zgradila Savinjska podružnica Slovenskega planinskega društva in jo odprla 5. oktobra 1896. Povečali in preuredili so jo leta 1920. Leta 1929 so poleg stare koče postavili novo poslopje, ki je bilo namenjeno predvsem smučarjem. Leta 1933 so mozirski planinci zgradili še eno kočo. Vse koče je nemški okupator požgal 5. avgusta 1942.

Celjski planinci so leta 1946 zgradili novo kočo, ki pa je v gozdnem požaru julija 1950 pogorela. Kočo so obnovili in jo odprli 9. septembra 1951. Pred desetimi leti je bila Mozirska koča temeljito obnovljena.