Foto: BoBo/Peter Strouhal
Foto: BoBo/Peter Strouhal

Po poročanju PU-ja Celje so kriminalisti dve povezani pravni osebi, ena izmed njih je po poročanju STA-ja celjska družba Atrij, in dve fizični osebi kazensko ovadili zaradi sumov poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da sta predstavnika poslovodstva pravnih oseb očitana kazniva dejanja počela več kot deset let, od konca leta 2005 do sredine leta 2017.

Nenamensko porabo denarja iz rezervnega sklada sta prikrivala na različne načine. V vsem tem času sta na račun etažnih lastnikov za podjetje pridobila več kot 3,2 milijona evrov premoženjske koristi. Okoli 2,5 milijona evrov sta si pridobila s sredstvi rezervnega sklada večstanovanjskih in poslovnih objektov, v preostalem delu pa gre za komunalne stroške, stroške elektrike, zavarovanja in podobno.

V preiskavah je bilo ugotovljeno, da je bilo oškodovanih 244 večstanovanjskih in poslovnih objektov z območja skoraj celotne celjske regije. Oškodovanje glede na posamezne večstanovanjske stavbe pa znaša od nekaj 100 evrov do več kot 50.000 evrov.

Oškodovanih je bilo več kot 6.000 etažnih lastnikov posameznih nepremičnin, tako pravnih kot fizičnih oseb. Za kaznivo dejanje je zagrožena kazen do osem let zapora.

Lastniki stanovanj oškodovani za tri milijone evrov