Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor

Na novinarski konferenci je Damjan Apollonio, vodja Sektorja za organizirano kriminaliteto z Uprave kriminalistične policije na Generalni policijski upravi povedal, da je kriminalistična policija prejšnji teden uspešno zaključila dalj časa trajajočo kriminalistično preiskavo s področja organizirane kriminalitete in razbila organizirano kriminalno združbo, ki je na območju Slovenije izvrševala kazniva dejanja s področja tihotapstva in preprodaje prepovedanih drog.

Kriminalisti so v zaključni akciji, v kateri je sodelovalo 250 kriminalistov in policistov, izvajali zaključne aktivnosti z aretacijami in hišnimi preiskavami osumljencev na območju policijskih uprav Maribor, Murska Sobota, Celje, Ljubljana in Koper. Kriminalne združbe v Sloveniji so močno medsebojno povezane.

Slovenska procesna zakonodaja je toga

Slovenska policija se pri preiskovanju organizirane kriminalitete vse pogosteje spopada s preiskovanjem in odkrivanjem novih, sofisticiranih metod, ki jih organizirane kriminalne združbe uporabljajo za izvrševanje svojih ilegalnih dejavnosti. Kriptirana komunikacijska sredstva so v sedanjem času eno izmed ključnih orodij mednarodnih kriminalnih združb za ilegalno trgovanje z mamili in orožjem ter za ostale nezakonite dejavnosti, kar potrjuje tudi zaključena kriminalistična preiskava.

Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor

V zadnjih letih je slovenska policija zaključila več mednarodnih kriminalističnih preiskav, v katerih so storilci za ilegalno trgovino s prepovedanimi mamili, orožjem in eksplozivi uporabljali tako kriptirane komunikacije kot temni splet. Pri tem se policija spopada z novim načinom preiskovanja, saj je celotno omrežje tehnično zasnovano z namenom zagotavljanja anonimnosti vseh udeležencev in tajnosti komunikacij ter transakcij. Spopada se z izzivi, kako z zakonskimi pooblastili zaznavati tovrstno kriminaliteto, identificirati komunikacijska sredstva, identificirati storilce in zavarovati dokazno gradivo.

Že dalj časa opozarja, da je trenutna slovenska procesna kazenska zakonodaja toga in ni več primerna za preiskovanje in dokazovanje najhujših kaznivih dejanj s področja mednarodne organizirane kriminalitete.

V hudodelski združbi identificiranih 22 osumljenih oseb, starih med 29 in 51 leti

Stanko Vidovič, vodja Sektorja kriminalistične policije na Policijski upravi Maribor, je predstavil podrobnosti o kriminalistični preiskavi. Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Maribor so pretekli konec tedna v sodelovanju z Upravo kriminalistične policije, pripadniki Specialne enote in policisti ter kriminalisti policijskih uprav Maribor, Murska Sobota, Celje, Ljubljana, Novo mesto in Koper, izvedli obsežne zaključne aktivnosti. Te so bile del več let trajajoče kriminalistične preiskave, usmerjene zoper mednarodno organizirano hudodelsko združbo, osumljeno, da se je ukvarjala z izvrševanjem kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, nedovoljenimi snovmi in postopki v športu ter predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih mamil. V navedeni hudodelski združbi jim je uspelo identificirati 22 osumljenih oseb, starih med 29 in 51 leti.

Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor

Prve aktivnosti so bile izvedene v letu 2020, ko so mariborski kriminalisti pridobili podatke, da naj bi se moška, stara 43 in 48 let, s Ptuja ukvarjala s preprodajo prepovedanih drog. Ugotovili so tudi, da sta osumljenca različnim odjemalcem prodajala prepovedana mamila – kokain in konopljo, ki sta jo sprva kupovala od 50-letnega državljana Albanije z začasnim prebivališčem v Italiji in Avstriji, nato pa od 39-letnega moškega z območja Maribora. V nadaljevanju sta prepovedana mamila kokain, amfetamin in konopljo za nadaljnjo prodajo nabavljala na območju Ljubljane, pri tem pa sodelovala z več drugimi člani hudodelske združbe.

Dva izmed članov združbe iz območja Ljubljane sta večje količine kokaina in amfetamina dostavljala preprodajalcem na Štajerskem, v Pomurju, na Gorenjskem, Notranjskem in Primorskem. Večje količine kokaina, namenjenega za nadaljnjo prodajo, sta osumljena moška nabavljala tudi pri 51-letnem moškem iz okolice Slovenske Bistrice. Na območju Ljubljane sta mamila prevzemali in dostavljali tudi ženski, stari 29 in 42 let. Ena izmed njiju pa je del prepovedanih mamil na območju Ptuja in Maribora preprodajala končnim odjemalcem. Dva izmed preostalih članov hudodelske združbe sta se ukvarjala z neupravičeno prodajo nedovoljenih snovi v športu.

V zaključni akciji na 20 lokacijah 20 osumljencem odvzeta prostost

V zaključni akciji, ki je potekala pretekli teden, je sodelovalo okoli 250 kriminalistov in policistov. Na 20 lokacijah na območju policijskih uprav Maribor, Ljubljana, Celje, Murska Sobota in Koper so na podlagi odredb Okrožnega sodišča v Mariboru izvedli hišne preiskave v stanovanjih, stanovanjskih hišah in vozilih, kjer so zasegli različna prepovedana mamila, kokain, amfetamin, MDMA in konopljo, večje število različnih nedovoljenih snovi v športu, orožje – pištolo in več nabojev, skoraj 50.000 evrov gotovine in elektronske naprave.

Foto: PU Maribor
Foto: PU Maribor

V okviru kriminalistične preiskave so zasegli skupaj 6 kilogramov in pol kokaina, 6 kilogramov amfetamina, nekaj gramov MDMA-ja, odkrili pa so tudi 3 prirejene prostore za gojenje konoplje, v katerih je bilo zaseženih 126 sadik konoplje, 10 kilogramov konoplje in večjo količino nedovoljenih snovi v športu.

S prodajo zaseženih mamil bi lahko zaslužili 650.000 evrov

Če bi zasežene konopljo, kokain in amfetamin osumljenci prodali na trgu, bi lahko z neupravičeno prodajo pridobili okrog 650.000 evrov.

Zoper 6 oseb so bili odrejeni pripori, in v ponedeljek vložena zahteva za preiskavo zoper 18 osumljencev zaradi izvrševanja kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili in nedovoljenimi snovmi v športu, za kar je zagrožena zaporna kazen od 5 do 15 let zapora.

Zoper 18 osumljencev, med katerimi je tudi več t. i. specialnih povratnikov, ki ne le, da so organom odkrivanja in pregona znane osebe, pač pa so bili za tovrstna kazniva dejanja že obsojeni doma in v tujini, je bila vložena zahteva za preiskavo.

Zdaj bo po zaslišanju vseh osumljencev pristojni preiskovalni sodnik Okrožnega sodišča v Mariboru odločil o uvedbi sodne preiskave, z uvedbo katere se bo tudi formalno začel kazenski postopek v tej zadevi.

Kriminalisti razbili preprodajalce mamil