Jevšek opozarja na porast prikritih umorov. Foto: RTV SLO
Jevšek opozarja na porast prikritih umorov. Foto: RTV SLO
Policisti so preiskali vse lanske poskuse umora. Foto: RTV SLO

Od lanskih primerov umora ostaja neraziskanih še pet, policija je bila uspešnejša pri preiskovanju poskusov umora, razrešila je vse primere. Kot je povedal vodja kriminalistov na GPU, Aleksander Jevšek, sta najpogostejša vzroka sovraštvo in maščevanje. Kljub temu ima Slovenija v evropskem merilu zelo nizek delež takih zločinov na 100. 000 prebivalcev.

Vedno več umorov zaradi koristoljublja
Direkor uprave kriminalistične policije je opozoril na porast prikritih umorov. Taki umori so najprej obravnavani kot samomori, nesreče ali samomori, pozneje pa se izkaže, da je šlo za primer nasilne smrti. Največkrat se to zgodi zaradi kristoljubja ali sovraštva.

Jevšek je še dodal, da so decembra sestavili posebno skupino petih kriminalistov z različnih uprav in področij, ki se ukvarjajo s še neraziskanimi umori. Skupina je že pokazala učinkovitost, raziskali so dva umora, ki sta se zgodila leta 2002.

Letno poročilo o delu policije za leto 2007

Eden ovaden v obeh primerih
Oba primera je opisal Branko Japelj, vodja sektorja kriminalistične policije na ljubljanski upravi. V prvem primeru je šlo za 18-letnico iz Zagorja ob Savi. Najprej je bilo videti, da je umrla zaradi utopitve, pozneje pa se je izkazalo, da je šlo za nasilno smrt. V drugem primeru pa so razrešili umor 30-letnika iz Litije, ki je pet let veljal za pogrešanega. Zaradi umora 18-letnice so kazensko ovadili tri ljudi, zaradi umora Litijčana pa dva. Tretjega človeka so ovadili zaradi domnevne vpletonosti v oba umora.