Letošnjo zimo je bilo smučanje usodno za dva mladeniča, stara 17 in 20 let, ter 52-letnega moškega. Foto: MMC RTV SLO
Letošnjo zimo je bilo smučanje usodno za dva mladeniča, stara 17 in 20 let, ter 52-letnega moškega. Foto: MMC RTV SLO

Včeraj okoli 15. ure so policisti Policijske uprave Kranj dobili obvestilo, da je snežni plaz zasul smučarja. V reševalni akciji so ugotovili, da sta smučarja iz Škofje Loke, stara 16 in 17 let, okoli pol tretje ure popoldne šla s sedežnico na vrh Šije, nato pa zapustila progo in se spustila proti planini Zadnji Vogel. Približno 50 metrov pred planino se je sprožil plaz, 16-letniku je uspelo ostati na površini plazu, 17-letnika pa je plaz zasul. Ponesrečenca so našli okoli 19.40, vendar je bil že mrtev.

Še ena podobna nesreča se je zgodila prejšnjo nedeljo na Krvavcu. 52-letnega smučarja iz okolice Kranja, ki je smučal zunaj urejene proge, je plaz zasul dopoldne. V obsežni reševalni akciji je sodelovalo več kot trideset gorskih reševalcev, lavinski psi in dve helikopterski posadki. Ponesrečenca so mrtvega našli pod plazom.

Prva taka nesreča letos se je pripetila kmalu po novem letu, in sicer 3. januarja na Starem vrhu. Mladenič iz Zadrge je na nočni smuki v zgornjem delu smučišča zapeljal z urejenega smučišča, padel in z glavo močno udaril ob tla. Čeprav je uporabljal varnostno čelado, je dobil zelo hude poškodbe glave in obraza. Po daljšem oživljanju so ga odpeljali v ljubljanski klinični center, a je pozno zvečer umrl.


"Smučarji naj ne izzivajo usode"
Že prejšnji teden smo se na MMC-ju s predsednikom komisije za reševanje iz plazov pri Gorski reševalni zvezi Slovenije Igorjem Potočnikom pogovarjali prav o nevarnostih, ki jih prinaša smučanje zunaj urejenih prog. Sogovornik je smučarje pozval, naj ne izzivajo usode, kadar zapade nov sneg, saj se ta preobrazi in sprime s podlago šele okoli tri dni po sneženju.

Obenem je menil, da bi lahko na smučiščih postavili malo več obvestil in opozoril, turnim smučarjem pa svetoval, naj se na smuko odpravljajo v skupini. Če pride do nesreče, denimo do sprožitve plazu, naj člani skupine zasutega začnejo takoj iskati, saj je po navadi takrat, ko pridejo reševalci, že prepozno.