Foto:
Foto:

Deseta žrtev plazov v Avstriji je turni smučar, ki ga je v soboto plaz zasul v bližini Lienza na jugovzhodu države in so ga reševalci v nedeljo našli mrtvega. V plazovih so se konec tedna poškodovali trije ljudje, od tega eden huje. Večina žrtev plazov so bili smučarji, ki so smučali zunaj urejenih smučarskih prog.

Konec tedna so snežni plazovi v Italiji zahtevali štiri smrtne žrtve. V italijanskih Alpah in tudi v gorovju Abruzzi na Apeninskem polotoku je sicer nevarnost plazov zaradi obilnega sneženja v zadnjih dneh izredno velika.

Veliko plazov se je sprožilo tudi v Švici, od koder poročajo, da so v nedeljo rešili 21-letnega turnega smučarja, ki je pod plazom preživel kar 17 ur. Kot je sporočila policija v kantonu Valais, gre za izjemen primer, saj so smučarja našli pri zavesti, bil pa je le rahlo podhlajen.

Rešen po 17 urah
Reševalci so smučarja iskali že v soboto, a so reševanje iz varnostnih razlogov prekinili, v nedeljo pa so znova odšli na teren in opazili, da se pod plazom nekaj premika. Po prvih ocenah je smučar preživel zaradi žepa, ki se je oblikoval pred njegovim obrazom in mu zagotavljal nekaj zraka.