Matej Raščan na razglasitvi sodbe 20. oktobra 2017. Foto: BoBo
Matej Raščan na razglasitvi sodbe 20. oktobra 2017. Foto: BoBo

Raščan, ki na Dobu prestaja štiriletno zaporno kazen, naj bi bil skupaj z nekaterimi bankirji, ki so mu odobrili posojila, znova pod drobnogledom preiskovalcev. Kriminalisti so namreč konec tedna opravili več hišnih preiskav, povezanih z več kot 250.000 evri podkupnin oziroma daril nekaterim bančnikom, ki so mu odobrili za približno 34 milijonov evrov posojili. Za to je bil Raščan po priznanju krivde in dogovoru s tožilstvom tudi že obsojen.

Sorodna novica Denar, izvirajoč iz direktorskih goljufij v Veliki Britaniji, prali v Sloveniji

O koruptivnih bančnikih, ki so mu dajali posojila, naj bi organe pregona obvestili kar iz NLB-ja. Vodja oddelka za gospodarsko kriminaliteto na PU-ju Ljubljana Martin Rupnik o podrobnostih in imenih ni želel govoriti, je pa povedal, da je preiskava povezana s pred leti zaključenim predkazenskim postopkom, ki je dobil tudi že sodni epilog. "Osnovno kaznivo dejanje, ki ga zdaj preiskujemo, pa je s področja korupcijskih kaznivih dejanj in zlorab položaja, se pravi, da so osumljeni dobivali podkupnine za odobritve točno teh posojil, zaradi katerih so bile določene osebe že obsojene," je pojasnil Rupnik.

Ker predkazenski postopek še poteka in trenutno tudi intenzivna kriminalistična preiskava, več podatkov Rupnik ni mogel posredovati. Bodo pa o nadaljnjih izsledkih obveščali pristojno specializirano državno tožilstvo, ki je predkazenski postopek usmerjalo in ga tudi vodi, je poročala Slovenska tiskovna agencija.

Policisti pa so predstavili še eno uspešno kriminalistično akcijo, in sicer v primeru suma pranja denarja. Denar, ki ga je bilo treba spraviti v legalni obtok, je prišel iz naslova goljufij, ki so se dogajale v tujini, natančneje v Veliki Britaniji. Šlo pa je za tako imenovane "direktorske goljufije". Prijeti v Sloveniji niso organizatorji kaznivih dejanj, ampak gre za tako imenovane "mule", ki posodijo svoja podjetja, od goljufije pa dobijo le malo denarja, največkrat le nekaj sto evrov. Ne glede na to pa jim vseeno preti visoka kazen, saj bi po besedah Rupnika v zaporu lahko ostali tudi do 10 let.

Matej Raščan v novem postopku?