Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje Aleš Slapnik. Foto: Zajem zaslona
Vodja sektorja kriminalistične policije Policijske uprave (PU) Celje Aleš Slapnik. Foto: Zajem zaslona

Izjavo o okoliščinah torkove tragične smrti dečka je za medije podal pomočnik vodje sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Celje Aleš Slapnik. Kot je pojasnil, so bili policisti o tem, da reševalci oživljajo otroka na območju policijske postaje Žalec, obveščeni v torek okoli 13. ure. Še isti popoldan so prostost odvzeli dečkovi mami in njenemu partnerju.

"Po prvih zbranih obvestilih in ogledu kraja kaznivega dejanja smo ugotovili, da obstaja sum povzročitve kaznivega dajanja povzročitve smrti iz malomarnosti. V nadaljnjem zbiranju podatkov in opravljeni hišni preiskavi do zdaj smo ugotovili, da je otrok umrl zaradi dolgotrajne izpostavljenosti vročini, sicer pa so bile v hišni preiskavi najdene tudi snovi, ki nakazujejo še na obstoj kaznivega neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi substancami. Zoper osumljena sledi tudi ta kazenska ovadba, obenem pa tudi kazenska ovadba zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja," je pojasnil Slapnik.

Sorodna novica V razgretem avtomobilu pred domačo hišo umrl še ne dveletni otrok

Dečkova mati in njen partner sta od torka v 48-urnem policijskem pridržanju, popoldne so ju s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku. Ostajata v sodnem pridržanju,
zaslišali naj bi ju v petek, je poročal portal 24ur.

Kot je dejal Slapnik, je za kaznivo dejanje povzročitve smrti iz malomarnosti zagrožena kazen do petih let zapora, za zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje do treh let zapora, pri kazni za preprodajo prepovedanih substanc pa je kazen odvisna od vrste snovi, količine in tega, ali gre za preprodajo ali samo za uživanje. Več bo po njegovih navedbah pokazala nadaljnja preiskava.

Tako mater umrlega dečka kot njenega partnerja je policija v preteklosti že obravnavala. Kot je pojasnil Slapnik, je bil eden od njiju obravnavan zaradi kaznivega dejanja premoženjske narave, drugi pa zaradi premoženjskih in nasilnih kaznivih dejanj. Več ni razkril.

Deček je imel sorojence

Deček je imel tudi sorojence, zato se je po protokolu vključil center za socialno delo (CSD). "V podobnih primerih CSD ocenjuje ogroženost otrok. Če se ugotovi, da starši ne ravnajo v korist otrok, potem center začne postopek javnega pooblastila posebnega varstva otrok in mladostnikov," je po navedbah portala povedal direktor CSD Savinjsko - Šaleške Marko
Verdev.

Po njegovih besedah se izvede ocena ogroženosti, ki je osnovna, srednja ali visoka. Pri osnovni ali srednji se staršem nudi pomoč za spremembo njihovih dejanj. "V primeru, da gre za visoko stopnjo ogroženosti, pa center izpelje postopke po javnem pooblastilu tudi z morebitnim odvzemom otroka in namestitvijo v varno okolje," je pojasnil. V primeru odvzema CSD
najprej razišče socialno mrežo, torej sorodnike, in k njim namesti otroke, če obstaja ta možnost, sicer pa v krizne centre, še poroča portal.

Kljub hitremu odzivu reševalcev dečku ni bilo pomoči

Tragedija se je v Sv. Lovrencu v občini Prebold zgodila v torek nekaj pred 13. uro, ko je deček, star manj kot dve leti, za dve uri ostal zaprt v razgretem osebnem vozilu, parkiranem pred domačo stanovanjsko hišo. Kljub hitremu posredovanju mimoidočega, nudenju prve pomoči in pomoči prostovoljnih gasilcev iz Prebolda in Sv. Lovrenca ter aktiviranju helikopterja Slovenske vojske iz Maribora dečku niso uspeli pomagati. Ko so na kraj prišli reševalci, so fantka sicer poskušali oživljati, a neuspešno, saj je bil otrok že dalj časa mrtev.

Mati umrlega dečka in njen partner bosta ovadena