Sojenje Janezu Janši na celjskem okrožnem sodišču. Foto: Televizija Slovenija
Sojenje Janezu Janši na celjskem okrožnem sodišču. Foto: Televizija Slovenija

Ker je Matoz prepričan, da obstaja dvom o nepristranskosti procesa, je najprej zahteval izločitev sodnice Barbare Žumer-Kunc in sodnice porotnice Simone Zorko. Okrožno sodišče v Celju je njegovo zahtevo zavrnilo že v petek, a je Matoz po vpogledu v elektronski vpisnik glede dodeljevanja Janševega sojenja Žumer-Kunčevi in imenovanja Zorkove za sodnico porotnico dejal, da vztraja pri izločitvi članic senata, ker iz vpisnika ni razvidno, da bi bila zadeva Žumer-Kunčevi dodeljena po abecednem vrstnem redu.
Iz vpisnika je bilo namreč razvidno, da je bila zadeva oktobra 2016 najprej dodeljena sodnici Saši Kovačič, mesec dni kasneje Ingrid Lešnik in potem maja lani Žumer-Kunčevi, je navedel Matoz. Ob tem je opozoril, da je kazensko zadevo moč prerazporediti drugemu sodniku le, če je prvotno imenovani sodnik preobremenjen ali je dlje bolniško odsoten. "Lešnikova, kot je bilo razvidno iz elektronskega vpisnika, ni bila preobremenjena, niti ni v bolniškem staležu," je ugotavljal Matoz.

Glede sodnice porotnice Simone Zorko pa je poudaril, da je bilo njeno ime na seznam sodnikov porotnikov vneseno ročno, zato ni bilo mogoče ugotoviti, ali je bila Zorkova imenovana skladno s sodnim redom. Meni tudi, da je Zorkovo imenovalo sodno osebje in ne začasna predsednica sodišča Giacomellijeva, za katero Matoz zdaj prav tako zahteva izločitev.

Janša je obtožen, da je s tvitom marca 2016 razžalil novinarko Televizije Slovenija Eugenijo Carl ter novinarko in urednico Mojco Šetinc Pašek. Pooblaščenec omenjenih novinark Tomaž Bajec je ocenil, da je iz obrazložitve predlogov razvidno, da Janša ponavlja razloge, ki jih je navedel v prvem predlogu 23. oktobra letos, in jih je sodišče že zavrnilo. Po mnenju Bajca je zahteva za izločitev neutemeljena in nedovoljena, po njegovih besedah želi z njo Janša zavlačevati postopek in spodkopavati avtoriteto sodišča. Zato je Bajec zahteval, da se zahteva po izločitvi sodnic zavrže in se obravnava nadaljuje.

Janša: "Pravica do obrambe pred medijsko prostitucijo"
Janša je v izjavi za medije po sojenju dejal, da je od prvega naroka minilo leto in pol, v tem času pa se ni nič dogajalo, razen da so se sodnice na celjskem okrožnem sodišču fiktivno menjavale. Zdaj, ko je spet kampanja za lokalne volitve, pa se s tem postopkom nenavadno mudi, je povedal.

"Dejstvo je, da gre tukaj za vprašanje, ali ima človek v Sloveniji pravico do obrambe pred medijsko prostitucijo in pred klientelističnim novinarstvom, ki te lahko desetletja s strani istih oseb nekaznovano žali, potem ko nekaj na splošno napišeš nazaj, pa si kazensko preganjan," je dejal Janša.

Če bo v omenjeni zadevi padla kakšna obsodilna sodba, potem bo na desetine, stotine ljudi, ki so bili kadar koli užaljeni zaradi poročanja obeh omenjenih novinark, upravičenih do odškodninskih ali kazenskih tožb, kajti pravice veljajo za vse, je še dodal Janša. Za kaznivo dejanje razžalitve v sredstvih javnega obveščanja je sicer zagrožena denarna kazen ali do šest mesecev zaporne kazni.