Na okrožnem sodišču se bo začelo sojenje predsedniku SDS-a Janezu Janši zaradi žaljivega zapisa na družbenem omrežju Twitter iz leta 2016, uperjenega proti novinarkama Televizije Slovenije. Foto: BoBo
Na okrožnem sodišču se bo začelo sojenje predsedniku SDS-a Janezu Janši zaradi žaljivega zapisa na družbenem omrežju Twitter iz leta 2016, uperjenega proti novinarkama Televizije Slovenije. Foto: BoBo
Sojenje Janezu Janši
Sojenje Janši zaradi žaljivega tvita

Janša je marca 2016 na družbenem omrežju Twitter zapisal: "Na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov. #ZvodnikMilan." Aprila lani je zato stekel predobravnavni narok, danes pa se je začelo sojenje.

Zaplet zaradi sodnice porotnice
Že takoj na začetku obravnave je prišlo do zapleta. Ena od sodnic porotnic Ika Plevnik je namreč članica SDS-a in je bila na zadnjih parlamentarnih volitvah predstavnica za stike z javnostjo kandidata SDS-a Vinka Gorenaka. Odvetnik Eugenije Carl in Mojc Šetinc Pašek Tomaž Bajec iz odvetniske pisarne Zdolšek je zato zahteval njeno izlocitev, čes da bi bil lahko ogrožen videz nepristranskosti, saj obdolženi opravičuje svoj tvit z obrambo svojih pravic in pravic stranke SDS. Z izločitvijo porotnice je soglašal tudi Janšev odvetnik Franci Matoz. Sodnica Barbara Žumer-Kunc je odločitev o izločitvi nemudoma poslala začasni predsednici celjskega okrožnega sodišča Petri Giacomelli, ki je potem Plevnikovo izločila iz nadaljnjega postopka, namesto nje pa je bila za sodnico porotnico imenovana Simona Zorko.

Nato je Janšev zagovornik zahteval izločitev sodnice Barbara Žumer-Kunc in sodnice porotnice Simone Zorko. Meni, da obstaja dvom o njuni nepristranskosti. Sodnica je njegovo zahtevo zavrnila. Zagovornik novinark Bajec je ob tej zahtevi obrambe dejal, da Matoz ni navedel nobenega izmed izločitvenih razlogov. Ocenjuje tudi, da zahteva pomeni spodkopavanje avtoritete celjskega okrožnega sodišča. Sodnica Žumer-Kunc se je odločila, da zahtevo po njeni izločitvi in izločitvi sodnice porotnice prepusti še v odločanje začasni predsednici celjskega okrožnega sodišča. Če sodnici ne bosta izločeni, se bo sojenje Janši nadaljevalo v ponedeljek.

Hkrati je Matoz zahteval vpogled v vpisnik, da bi preveril, kako se je zadeva dodelila predsednici senata. Pojasnil je, da je lani oba predobravnavna naroka opravila sodnica Ingrid Lešnik, ki ni imela večjega pripada zadev, da bi bila prerazporejena na druge kazenske zadeve. Po njegovem mnenju kazenska zadeva ni bila pravilno dodeljena Žumer-Kunčevi.

Novinarkama že prisojena odškodnina
Že pred sojenjem je predsednik SDS-a tožbo označil za absurdno, saj v obtožbi, kot je trdil, ni nobenih dejstev in gre samo za osebno mnenje. Janšev zagovornik pa trdi, da je novinarka Carl zlonamerno poročala o Janši in drugih članih SDS-a. Predlagal je, da se na glavni obravnavi kot priče zaslišijo Branko Grims, Andreja Valič Zver in Aleš Primc.

Zaradi tvita sta novinarki Janšo tožili tudi pravdno. Velenjsko okrajno sodišče je leta 2016 razsodilo, da mora Janša novinarkama plačati po 6.000 evrov kazni, saj je bil njegov tvit žaljiv. Zagovornik Eugenije Carl in Mojce Š. Pašek je zato sodišču predlagal branje sodbe velenjskega okrajnega sodišča. Predlagal je tudi zaslišanje Šetinc Paškove, ki je bila, kot je dejal, močno razžaljena zaradi tvita.

Sojenje Janezu Janši
Sojenje Janši zaradi žaljivega tvita