Policisti so glede spornih zaposlitev na mariborski občini maja zaslišali tudi mariborskega župana Andreja Fištravca. Foto: BoBo
Policisti so glede spornih zaposlitev na mariborski občini maja zaslišali tudi mariborskega župana Andreja Fištravca. Foto: BoBo

Vodja mariborskega tožilstva Drago Šketa sicer ni želel izdati, kdo je trojica ovadenih. Kot osumljena v povezavi z domnevno spornim kadrovanjem sta bila maja zaslišana tako mariborski župan kot tudi direktor mestne uprave Marko Žula.

Župan Andrej Fištravec je po majskem zaslišanju povedal, da policisti raziskujejo, ali so bili postopki pri sklepanju podjemnih pogodb s sodelavci mestne uprave izvedeni skladno z zakonom oziroma ali bi pri kateri lahko obstajal sum prekoračitve pooblastil. Vendar je Fištravec to zavrnil in dejal, da je mestna uprava delovala v skladu z zakonom.

Mariborski župan je od prevzema svojega mandata zašel v kar nekaj kadrovskih sporov z ljudmi, ki jih je sam pripeljal na mestno občino, vendar jih je nato želel odsloviti. Najbolj znana primera sta svetovalca Bartolo Lampret in Gregor Kosi, ki pa ju po zaposlitvi ni mogel odpustiti.

V mariborski občini so se zaradi tega odločili za najemanje nekaterih zunanjih sodelavcev prek podjemnih pogodb. Najbolj izstopajoč primer je sodelovanje z Markom Kovačičem, ki se ga je v javnosti oprijelo celo ime "župana v senci".

S pogodbami naj bi župan nanj prenesel pooblastila, ki naj bi lahko bila več kot le svetovalska, s tem pa se odpira tudi vprašanje morebitne kršitve zakona o lokalni samoupravi.

Sindikalist na mariborski občini Goran Rajić je že pred časom opozarjal, da je pogodbeno sodelovanje lahko sporno. Kovačiču namreč sporne pogodbe dovoljujejo svetovanje na področjih socialnega, gospodarskega, kulturnega, znanstvenega, izobraževalnega in športnega razvoja mesta, čeprav po Rajićevem mnenju vsaj o nekaterih področjih ta nima pojma.

Direktor mestne uprave Marko Žula je tedaj očitke zavrnil z razlago, da je pogodbeno sodelovanje z zunanjimi sodelavci varovalka, s katero se pogodba lahko odpove in je sodelovanje končano.

Svojo ovadbo mariborskega župana pa nameravajo jutri predstaviti v Listi za pravičnost in razvoj.