Pričevanja v škodo Šrota se vrstijo. Foto: BoBo
Pričevanja v škodo Šrota se vrstijo. Foto: BoBo

Na okrožnem sodišču je Međedovićeva tako pojasnila podrobnosti posojil med družbami skupine. Međedovićeva je bila leta 2008 svetovalka uprave Dela, leto pozneje je postala ena izmed izvršnih direktoric Dela in februarja 2009 še prokuristka Radenske. Vendar je junija istega leta odstopila s tega mesta, saj je, kot je pojasnila danes, začela dvomiti o vzdržnosti sistema posojil v sistemu laške pivovarne.

Šrot je po njenih besedah operativnim finančnikom družb znotraj sistema Pivovarne Laško naročil, da se morajo srečevati na finančnih kolegijih in tam usklajevati denarne tokove znotraj sistema, s katerimi bodo zagotavljali njegovo likvidnost. Družba, ki je imela višek denarja, ga je morala posoditi tisti družbi znotraj skupine, ki ji je primanjkovalo sredstev.

Nevzdržna konstrukcija
Težave z likvidnostjo pa sta imeli predvsem družbi Infond Holding in Center Naložbe, ki sta bili na vrhu koncerna, denar pa naj bi potrebovali do predvidene prodaje Mercatorja, je pojasnila. Šrot in tedanja predsednica uprave Dela Andrijana Starina Kosem sta ji ob začetku poslov sicer zagotovila, da glede omenjenih posojil družbama ni nobenih tveganj glede poplačila, je zatrdila.

Ker so se možnosti za prodajo Mercatorja zdele vse manjše, pritiski po dodatnih finančnih sredstvih pa so se stopnjevali, je Međedovićeva začela dvomiti o vzdržnosti sistema posojil med družbami znotraj koncerna. "Zgodba se mi ni zdela več vzdržna. Čudno mi je bilo, zakaj bi dolgove Infonda Holdinga plačevala Pivovarna Laško," je dejala.

Bodo družbe videle svoj denar?
Boško Šrot je kot prvi mož Pivovarne Laško in predsednik nadzornih svetov Pivovarne Union in Radenske v letih 2008 in 2009 izpeljal menedžerski prevzem Pivovarne Laško. Pozneje pa so družbe znotraj skupine menda po njegovih navodilih po ocenah revizorjev sklepale posojilne pogodbe s Šrotom povezanima družbama Infond Holding in Center Naložbe. Določena posojila so bila vrnjena do konca leta 2008, nato ne več in so zdaj predmet tožbe.
Poleg Dela in Pivovarne Union sta tožbo proti Šrotu vložila še Fructal in Pivovarna Laško, skupaj vse štiri omenjene družbe od Šrota in Atke - Prime zahtevajo za 116,7 milijona evrov odškodnin.