NPU preiskuje Janka Medjo in Franceta Arharja. Medjo so preiskovalci pridržali. Foto: BoBo
NPU preiskuje Janka Medjo in Franceta Arharja. Medjo so preiskovalci pridržali. Foto: BoBo
France Arhar
France Arhar je za TV Slovenija pojasnil, da so ga zjutraj, ko je prišel v službo, pričakali preiskovalci, ki so pregledali njegove dokumente in računalnik. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na organiziran trg vrednostnih papirjev v Republiki Sloveniji, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev.

Drago Menegalija
Medja zanika očitano
Medja v središču preiskave


Po izpustitvi iz policijskega pridržanja je Medja za medije povedal še svojo plat zgodbe. Zatrdil je, da je vsak sum, povezan z njegovim ravnanjem, tudi v povezavi z očitano nepravilnostjo v zadevi Mercator, brez vsake osnove.

"To velja tako za mojo zdajšnjo kot za mojo preteklo vlogo. Nisem in tudi nikoli nisem bil lastnik delnic Mercatorja niti neposredno niti posredno. Prav tako nisem nikomur razkrival nobenih cenovno občutljivih informacij," je izjavil predsednik NLB-ja.

Zagotovil je, da lahko stranke NLB-ja in vsa slovenska javnost mirno spijo. "NLB vodi strokovna in poštena uprava, in naš edini cilj je celovita preobrazba banke v ugledno in vzdržno uspešno institucijo. Pri tem nas ne bodo omajali poskusi tistih, ki imajo drugačne interese," je dejal.

Čufer: Zadeva je v rokah NLB-ja
Po izredni seji DZ-ja se je na policijsko preiskavo odzval tudi finančni minister in nekdanji NLB-jevec Uroš Čufer. Po njegovih besedah je zaupanje v bančništvu zelo pomembna zadeva, "še toliko bolj v časih, kot jih imamo zdaj, ko smo dve banki zaprli, ko čakamo na rezultate strestestov". Na vprašanje, ali je Medja še vreden položaja, ki ga zaseda, je sprva odgovoril z besedami, da se po njegovih informacijah v soboto dobi nadzorni svet NLB-ja. Ta po njegovih besedah odloča tudi o morebitni razrešitvi Medje.

"To je čista pristojnost nadzornega sveta, mislim, da se ta zaveda in razume situacijo, o tem se bodo verjetno pogovorili, in bomo videli, kaj bo," je Čufer odgovoril na vprašanje, ali bo razmislil o razrešitvi Medje.
NPU pri Medji zaradi suma zlorabe notranjih informacij
Kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada so med drugim opravili preiskave na sedežu NLB-ja, v Unicredit banki in na domu Janka Medje, zdaj predsednika uprave NLB-ja, prej pa člana uprave Unicredita. Preiskovalci so se oglasili tudi pri prvemu nadzorniku NLB-ja Francetu Arharju, ki je nekoč vodil Unicredit. Arhar je pojasnil, da so pregledali njegovo pisarno, dokumentacijo in računalnik ter se pogovorili z njim.


Na NPU-ju so potrdili, da so med preiskavo pridržali eno osebo in opravili sedem hišnih preiskav. Preiskava je bila sicer sprožena na podlagi anonimne prijave. Kriminalisti sumijo, da se je zgodila zloraba notranjih informacij, ko je podjetje iz sosednje države napovedalo nakup slovenskega podjetja. Na podlagi notranjih informacij se je namreč kupovalo delnice že zadnja štiri leta, so pojasnili.
Delnice naj bi kupovali po nižji ceni od prevzemne
"Oseba, ki je osumljena kaznivega dejanja, je nekdanja zaposlena v eni od finančnih institucij, ki spada v skupino bank. Osumljenec je sodeloval v skupini oseb, ki so pri opravljanju bančne in borzne dejavnosti na območju naše in sosednjih držav prišli do informacije, da namerava ena izmed gospodarskih družb iz sosednje države prevzeti eno od gospodarskih družb na območju Slovenije. Ta informacija pa bi lahko vplivala na ceno vrednostnih papirjev, ki kotirajo na rednem trgu v Sloveniji," je povedal preiskovalec NPU-ja Robert Slodej.

Pojasnil je še, da naj bi na podlagi te informacije skupina finančnih družb oz. bank pohitela z nakupom vrednostnih papirjev slovenske gospodarske družbe po nižji ceni, kot bi bila prevzemna cena. Preiskava bi se lahko razširila tudi na druge države.

NPU preiskuje posle Splitske banke
Po poročanju Financ NPU tudi preiskuje, ali sta Splitska banka in skladi hrvaškega Allianza, ki sta zelo pomembna lastnika Mercatorja, kupovala delnice Mercatorja na fiduciarni račun za Medjevo ime. Značilnost fiduciarnega računa je, da ga imetnik odpre v svojem imenu, na njem pa zbira in izplačuje sredstva svojih strank.

Splitska banka oziroma njene nerazkrite stranke namreč prek fiduciarnega računa trenutno obvladujejo kar 10,5 odstotka Mercatorja in so tako tretji največji lastnik trgovske družbe, za Pivovarno Union (12,3 odstotka) in NLB-jem (10,8 odstotka).

Jazbec: Banka Slovenije čaka na več informacij
"Banka Slovenije (BS) bo počakala na informacije, kakšne so obtožbe ter kako poteka preiskovalni postopek zoper prvega moža NLB-ja Janka Medje. Šele nato bodo lahko kaj več povedali o tem primeru," je v DZ-ju, kjer je potekala izredna seja o likvidaciji Probanke in Factor banke, povedal guverner BS-ja Boštjan Jazbec, ki je sicer informacije o preiskavi dobil zgolj posredno.

Jazbec je še povedal, da ni bilo nikoli nobenih zahtev predsednika nadzornega sveta NLB-ja Arharja po zamenjavi predsednika uprave NLB-ja Medje, o čemer so ugibali nekateri mediji.

"Banka ni nikoli sama kupovala delnic"
Arhar je za Prvi dnevnik TV Slovenija potrdil, da preiskujejo poslovanje banke Unicredit pri prodaji delnic Mercatorja, pri čemer pa poudarja, da banka ni nikoli sama kupovala delnic, pač pa je delnice Mercatorja dobila "na podlagi repoposla, ki ga je banka naredila z Istrabenzom".

Po neuradnih informacijah se preiskava nanaša na posle, ki so bili opravljeni še v času, ko sta bila Medja in Arhar v upravi Unicredit banke Slovenija.

"Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na organiziran trg vrednostnih papirjev v Republiki Sloveniji, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev," je pojasnil tiskovni predstavnik policije Drago Menegalija in dodal, da je za to kaznivo dejanje zagrožena kazen do petih let zapora.

Na delu je 32 preiskovalcev NPU-ja, ki jim pomagajo računalniški forenziki iz Celja in Ljubljane.

V bankah potrdili potek preiskave
Preiskava, ki poteka v Unicredit banki, "ni usmerjena proti kateremu od naših uslužbencev, temveč je njen namen zbiranje dokazov v zaupni preiskovalni zadevi", so za MMC sporočili iz Unicredit banke, kjer sodelujejo s kriminalisti pri "odkrivanju morebitnih prekrškov". Tudi v NLB-ju so za STA potrdili, da pri njih poteka preiskava, in poudarili, da "ni uperjena zoper NLB ali katero koli družbo v NLB-skupini".

Arhar in Medja - dolgoletna naveza
Tako Arhar kot Medja sta bila pred prihodom v NLB v upravi Unicredit banke Slovenija - Arhar je bil predsednik, Medja pa član uprave. Arhar, sicer nekdanji guverner Banke Slovenije in eden najvplivnejših finančnikov v državi, je Unicredit zapustil lani spomladi in postal predsednik Združenja bank Slovenije, nato pa prevzel vodenje NLB-jevih nadzornikov. Medja je skoraj sočasno z Arharjem zapustil Unicredit in vstopil v nadzorni svet NLB-ja, nato pa lani jeseni prevzel vodenje banke.

Predmet predkazenskega postopka je preiskava zlorabe notranje informacije, ki je pomembno vplivala na ceno vrednostnega papirja, uvrščenega na organiziran trg vrednostnih papirjev v Republiki Sloveniji, s katero pa so razpolagale odgovorne osebe bančnih institucij in jo zlorabile za nakup predmetnih vrednostnih papirjev.

Drago Menegalija
Medja zanika očitano
Medja v središču preiskave