Sodni senat je Stephanu odredil podaljšanje pripora do začetka prestajanja zaporne kazni. Foto: MMC/Televizija Slovenija

Obtožnica je Stephana bremenila kaznivega dejanja napeljevanja k uboju in kaznivega dejanja prepovedanega prometa z orožjem. Sodišče je odločilo, da je kriv obeh kaznivih dejanj. Za prvo mu je prisodilo sedem let in 10 mesecev zapora, za drugo pa štiri mesece zapora, nato pa izreklo enotno kazen osem let zapora.

Tožilstvo za Stephana predlaga 9 let zapora in izgon iz države

Kot je v obrazložitvi sodbe povedala predsednica senata Sinja Božičnik, sodni senat meni, da sta obtoženemu obe kaznivi dejanji v celoti dokazani. Tako sodišče ne dvomi, da je Stephan jeseni 2017 takratnega prosilca za azil, Iračana Alija, ki ima danes status zaščitene priče, skušal napeljati k uboju Plavca.

Zadnje po besedah sodnice dokazuje to, da je Aliju izročil fotografijo Plavca, mu povedal, kje živi, dal navodila, kako naj pride do njegove hiše in se umakne. Po sodničinih besedah mu je dal tudi del plačila za uboj, priskrbel pištolo in z njim vadil streljanje. "To potrjuje ne le izpoved Alija, ampak tudi izvedeni dokazni postopek," je dejala.

Stephanov odvetnik Gorazd Fišer je v ponedeljkovi sklepni besedi dejal, da bi bila mogoča tudi kakšna druga različica dogajanja, kot ga je predstavilo tožilstvo. A je sodnica opozorila, da kakšna druga različica niti ni bila predstavljena. Vsi dokazi tudi kažejo, da se je vse skupaj zgodilo tako, kot je predstavilo tožilstvo, je dejala.

Sodišče pri izvajanju dokazov ni sledilo prepričanju Stephana, da so bili posnetki pogovorov med njim in Alijem, ki jih je policija naredila, potem ko ji je Ali prijavil Stephanovo namero po uboju Janeza Plavca, prirejeni. Prav tako ni sledilo mnenju, da tolmači teh prisluhov niso prevedli tako, kot bi bilo treba. "Sodišče ne dvomi, da so sodni tolmači korektno in strokovno opravili svoje delo," je dejala.

Stephan ne bo izgnan iz Slovenije

Ni pa sodišče očitno sledilo predlogu tožilstva, naj odredi izgon Stephana iz države za pet let. Kot je dejala sodnica, za izrek te kazni "ni bilo potrebnih pogojev". Spomnila je, da je Stephan državljan Francije, ki je država članica EU-ja. Evropska direktiva pa po njenih besedah določa posebne pogoje za izgon državljana EU-ja in je zato potrebna individualizirana presoja.

"Zgolj grožnja zoper javno varnost v tem primeru ne zadostuje za izgon," je opozorila sodnica. Odločitev sodnega senata za podaljšanje pripora Stephanu do začetka prestajanja zaporne kazni pa je utemeljila z razlogom begosumnosti in s ponovitveno nevarnostjo.

Stephanov zagovornik napovedal pritožbo

"Sodba je takšna, kakršna je. Zoper njo se bo treba pritožiti," je po izreku sodbe v izjavi za medije poudaril Stephanov zagovornik Fišer. Po njegovih besedah je stališče obrambe drugačno od stališča sodnega senata. Dodal je, da še ne more povedati, na čem bo temeljila pritožba, saj mora najprej dobiti podrobnejšo pisno obrazložitev sodbe. Fišer tudi ni odgovoril na vprašanje, kaj ga je najbolj zmotilo v razlagi sodnice.

Tožilka Petra Vugrinec je bila zadovoljna z izrekom obsodilne sodbe. Poudarila je, da je sodni senat odločil, da je Stephan kriv obeh očitanih kaznivih dejanj in je tudi v večinski meri sledil kazni zapora, ki jo je predlagalo tožilstvo. Dejala je, da pa je ni prepričala argumentacija sodnice, zakaj sodni senat ni izrekel kazni izgona.
"Sicer bom še preučila pisno obrazložitev sodbe, ampak mislim, da se bom v povezavi s tem pritožila," je dodala.

Samo Urbanija, odvetnik Plavca kot oškodovanca, pa je že v ponedeljkovi zaključni besedi napovedal, da bo v primeru obsodbe Stephana prek civilnega postopka vložil odškodninski zahtevek.

Stephan obsojen na 8 let zapora