Mladostniki velik del kaznivih dejanj storijo v skupinah, zato je upor posameznika nerealen, so za MMC povedali na policiji. Foto: RTV SLO
Mladostniki velik del kaznivih dejanj storijo v skupinah, zato je upor posameznika nerealen, so za MMC povedali na policiji. Foto: RTV SLO
Policija mladoletnikov kazensko ne preganja, ampak na tožilstvo pošlje poročilo o dejanju. Foto: MMC RTV SLO

Pridržanja mladoletnikov so redka in dovoljena le v primerih suma kaznivega dejanja.

Povečalo se je predvsem število lahkih in hudih telesnih poškodb in spolnih napadov na mlajše od 15 let, so za MMC sporočili s policije. Mladoletnikov je tako 8,6 odstotka med storilci vseh kaznivih dejanj, njihove najpogostejše tarče pa so vrstniki, saj je policija med njimi naštela 2.642 žrtev.

Nekoliko je upadlo število goljufij, izsiljevanj in kaznivih dejanj, povezanih z mamili. Policija je na državno tožilstvo poslala 410 poročil o kaznivih dejanjih, ki so ji storili otroci do 14. leta starosti.

Storilci v skupinah nad posameznika
Kazniva dejanja pogosto izvajajo v skupinah, zato policija opozarja, da je upor posameznika nesmiseln, bolje je izročiti zahtevano in si storilce dobro ogledati, da jih lahko pozneje opišejo. Policija si želi predvsem več preventivne dejavnosti ozaveščanja ljudi, saj je samozaščitno obnašanje najučinkovitejše. Mladi storilci se namreč "najprej usmerijo na osebe, ki že navzven dajejo videz, da bodo pri njih uspešni", sporoča policija.

"Krivi okolje in starši"
"Kriminogeni dejavniki so predvsem v tem, da otrok živi v okolju, v katerem mu zaradi različnih vzrokov zadovoljstvo pade, na primer zaradi pomanjkanja najrazličnejših dobrin", je na vprašanje o vzrokih za mladoletniške tatvine odgovoril Leon Keder, predstavnik policije za odnose z javnostmi. Kot drugi pogost razlog vidi Keber odnose s starši, ki svoje želje in ambicije pogosto prenašajo na otroke. Otrok je pod pritiskom, pričakovanj ne more izpolniti, zato potrditev poišče drugje.

Policija mora z mladoletniki ravnati obzirno
Čeprav mladoletniki do 14. leta niso kazensko odgovorni, sme policija po zakonu mladoletniku, če so podani razlogi za sum storitve kaznivega dejanja, izjemoma odvzeti prostost in ga zaslišati. Pridržanja mladoletnikov so redka in dovoljena le ob sumu kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti, ugotavljanja istovetnosti, preverjanja alibija ali zbiranja obvestil in dokaznih predmetov o kaznivem dejanju. Zoper mladoletnike se torej ne sproža kazenskih postopkov, ampak se poročilo o dejanju po zakonu pošlje na tožilstvo.

Policija mora pri zaslišanju mladoletnikov ravnati zelo obzirno in mora upoštevati njihovo osebnost, občutljivost in morebitne druge lastnosti, ki jih je mogoče opaziti.

T.K./A.K.K.

Pridržanja mladoletnikov so redka in dovoljena le v primerih suma kaznivega dejanja.