"Sprašujeva se, kako je mogoče, da nama je bila kot staršema odvzeta pravica vedeti za nesrečo sina, takoj ko se je ta zgodila, in kako je mogoče, da naju o nesreči ni nihče obvestil še pet ur po dogodku," sta po nesreči zapisala starša utopljenega dečka. Foto: BoBo

Kot so zapisali na ministrstvu za notranje zadeve, je minister Aleš Hojs zato izdal usmeritve in obvezna navodila policiji s poudarkom na nadgradnji strokovnega znanja policijskih vodij, ki v takšnih situacijah vodijo delo policistov na terenu. Poudarek je tudi na ustrezni umestitvi teh vsebin v programe usposabljanj in izobraževanja policistov ter pripravi točnih navodil, kako ravnati v takih primerih.

Desetletni deček je v Solkanu utonil konec julija, nesreči je botroval nenaden dvig vodostaja reke Soče. Po tragičnem dogodku sta se z javnim pismom odzvala dečkova starša, ki ob nesreči nista bila prisotna. Kritična sta bila do ravnanj pristojnih, ki so ju o nesreči obvestili šele pet ur po dogodku. Dolgo sta čakala tudi na slovo od pokojnega sina.

Poleg ministrstva za notranje zadeve, ki je preverjalo ravnanje policije v tem primeru, poteka še inšpekcijski nadzor nad delom Centra za socialno delo Severna Primorska, ki ga je odredil minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj. Izsledkov tega nadzora za zdaj še ni.

Projektna skupina za zagotovitev dolgoročne varnosti

V luči tragične nesreče so se danes predstavniki novogoriške občine na čelu z županom Klemnom Miklavičem sestali z generalnim direktorjem Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) Stojanom Nikolićem in direktorjem Soških elektrarn Nova Gorica iz skupine HSE-ja Radovanom Jerebom.

Z Mestne občine Nova Gorica so sporočili, da so se zbrani dogovorili, da bodo zadeve reševali partnersko in v sodelovanju. Strinjali so se, da so poleg kratkoročne rešitve, to je nameščanje barvnih oznak dvigovanja vode, ki se že izvaja, potrebne dolgoročne rešitve, za katere si bodo prizadevali skupaj.

Prvi korak v tej smeri bo sklic projektne strokovne skupine, ki jo bo koordinirala novogoriška občina. Povabljeni bodo predstavniki stroke s področja reševanja (reševalci, potapljači, gasilci, civilna zaščita), predstavniki institucionalnih deležnikov, kot sta Javni zavod za šport in Kajak klub Soške elektrarne, predstavniki HSE-ja, soških elektrarn, ministrstva za infrastrukturo in novogoriške občine.

Naloga skupine bo naročilo strokovne podlage za odločanje in nato njena obravnava. Rezultat tega procesa bo osnova za odločitev o dolgoročnih rešitvah. HSE in soške elektrarne so, kot pravijo na Mestni občini Nova Gorica, ponudili pomoč pri financiranju naročila strokovnih podlag in podporo pri izvedbi dogovorjenih rešitev.

Kot skrajno rešitev so na novogoriški občini omenjali tudi prepoved kopanja na odseku Soče v Solkanu, čemur pa domačini, ki se tam kopajo že od nekdaj, močno nasprotujejo. Foto: Radio Koper
Kot skrajno rešitev so na novogoriški občini omenjali tudi prepoved kopanja na odseku Soče v Solkanu, čemur pa domačini, ki se tam kopajo že od nekdaj, močno nasprotujejo. Foto: Radio Koper

Novogoriški župan ne izključuje prepovedi kopanja

Miklavič je sicer na podlagi pogovora z domačini, HSE-jem in Soškim elektrarnam Nova Gorica predlagal spremembo režima dvigovanja ravni vode v reki in njegovo prilagoditev dejstvu, da so v poletnem času na tem območju kopalci. Vendar pa je HSE pojasnil, da je hidroelektrarna Solkan sistemska elektrarna, s katero elektroenergetski sistem amortizira nihanja v oskrbi in porabi elektrike.

Novogoriški župan sicer še naprej ne izključuje možnosti prepovedi kopanja na tem odseku Soče. Je pa to odvisno od konkretnih odgovorov stroke, ali bi bilo mogoče varnost zagotoviti tudi na druge načine. To temo bo občina odprla tudi v pogovoru z ministrom za infrastrukturo Jernejem Vrtovcem, ki v kratkem prihaja na obisk. Ministru bo vodstvo občine predstavilo stališča domačinov in spet odprlo razpravo o poostritvi predpisov za varnost na območju vpliva obratovanja hidroelektrarn, predvsem v smislu odgovornosti in nalog koncesionarja za zagotavljanje varnosti kopalcev in drugih uporabnikov rek, so še napovedali v Novi Gorici.