Čeprav sta se Šrot in Sušinski vsak na svoj način izogibala prestjanju zaporne kazni, sta v četrtek prostovoljno prišla na Dob. Foto: BoBo
Čeprav sta se Šrot in Sušinski vsak na svoj način izogibala prestjanju zaporne kazni, sta v četrtek prostovoljno prišla na Dob. Foto: BoBo
Tudi Boško Šrot v zaporu na Dobu


Obsojena Šrot, nekdanji predsednik uprave Pivovarne Laško, in Sušinski, nekdanji direktor Maksime Holding, sta na Dob prišla v večernih urah, sedaj pa sta v prostorih za sprejem, kjer lahko ostaneta do 30 dni, v tem času pa se opredeli režim prestajanja kazni.
"Po sedaj znanih podatkih ne pričakujemo kakšnih izjemnih ali posebnih okoliščin, ki bi narekovala, da bo bivanje v sprejemnem oddelku daljše kot običajno," je v izjavi za medije ocenil direktor uprave za izvrševanje kazenskih sankcij Jože Podržaj.

Po njegovih besedah je zelo verjetno, da bosta nameščena v polodprti oddelek, kjer pa obsojeni nimajo dostopa do interneta in mobilnih telefonov. Zoper Šrota na ljubljanskem okrožnem sodišču sicer teče še en sodni postopek. Morebitna nova izrečena kazen bi lahko vplivala na odločitev, ali bi še lahko bil nameščen v polodprtem oddelku.

Obrnilo se je na desetine milijonov evrov
Šrot je bil v zadevi Istrabenz skupaj z nekdanjim predsednikom uprave Istrabenza in lastnikom Maksime Holding Igorjem Bavčarjem obsojen na večletne zaporne kazni zaradi zlorabe položaja oz. pranja denarja. Bavčar bo moral v zapor za sedem let, Šrot pa za pet let in deset mesecev. Tudi Bavčar bi se že moral pridružiti Sušinskemu in Šrotu, a se s pravnimi manevri izogiba prestajanju zaporne kazni.

Za zdaj je nameščen v sprejemni oddelek, zaporno kazen pa bo na Dobu prestajal pet let in deset mesecev. Do kaznivih dejanj je prišlo leta 2007, ko je Pivovarna Laško 7,3-odstotni delež Istrabenza prodala najprej hčerinski družbi Plinfin za 23 milijonov evrov, nato pa Plinfin za samo 7500 evrov Sportini, ta pa 1. oktobra 2007 za 24,9 milijona Microtrustu v lasti Nastje Sušinskega. Istega dne je Microtrust prodal Istrabenzov paket Pom-Investu za 49,2 milijona evrov in s tem zaslužil 24,3 milijona evrov.

V sodnem postopku sta bila poleg Bavčarja - ta bo moral v zapor za sedem let - obsojena tudi brata Kristjan in Nastja Sušinski.

Tudi Boško Šrot v zaporu na Dobu