Kamenik je po obsodbi v Beogradu živel v Opatiji na Hrvaškem. Foto: RTV SLO
Kamenik je po obsodbi v Beogradu živel v Opatiji na Hrvaškem. Foto: RTV SLO
Kriminalna združba je heroin razpečevala na Reki in v okoliških krajih. Foto: EPA
Aretirali Kristjana Kamenika

Kamenik, ki ga hrvaški mediji imenujejo slovenski Arkan, naj bi kriminalno združbo, v kateri je bilo 25 ljudi, vodil skupaj s Hrvatom Marjanom Surjanom in Bolgarom Ivaylom Aleksandrovom. Na Hrvaško naj bi pretihotapili več deset kilogramov heroina in ga prodajali na Reki in v njeni okolici. Ob aretaciji naj bi jim zaplenili dva kilograma mamila.

Dobro organizirana mreža razpečevanja mamil
V policijski akciji, imenovani "Briškula", so aretirali 25 ljudi, 15 so jih kazensko ovadili, sedem pa so jih že zaslišali in priprli, pišejo hrvaški mediji. Akcijo razbitja kriminalne naveze so policisti začeli septembra, ko so bili izdani prvi nalogi za tajno sledenje. Mamilo naj bi prihajalo po dveh poteh, del je na Hrvaško prišel iz Turčije, preko Bolgarije, del pa naj bi nabavljali v BIH-u.

Heroin so na Reki prepakirali v manjše, od 5- do 10-gramske zavoje, trojica "kolovodij" pa naj bi ukazala njihovo predajo "šefom reških četrti". Skupina naj bi bila tako razširjena, da je skoraj vsak mestna četrt imela svojega preprodajalca, pokrivali pa so tudi okoliške kraje Kastav, Matulji, Škrljevo, Grobnik in Viškovo. Četrtni preprodajalci naj bi mamila prepakirali v še manjše, od 1- do 5-gramske zavojčke, ki so jih nato prodajali ulični preprodajalci.

Policisti so v akciji opravili 21 hišnih preiskav in med drugim zaplenili beležnico s podatki o poslovanju skupine in dolžnikih, več zavojev mamil, tehtnico, posebno steklenico za tihotapljenje heroina, strelno orožje, več prenosnih telefonov in računalnik.

Kamenika še obravnava slovensko pravosodje
Kamenika zaradi domnevnih umorov v Tekačevem še vedno obravnava slovensko pravosodje, v Srbiji pa je bil zaradi tihotaplenja mamil že obsojen na zaporno kazen.

Aretirali Kristjana Kamenika