Nekdanji veleposlanik Peter Rebec naj bi bil ovaden zaradi spolnega napada na otroka, mlajšega od 15 let. Foto: BoBo
Nekdanji veleposlanik Peter Rebec naj bi bil ovaden zaradi spolnega napada na otroka, mlajšega od 15 let. Foto: BoBo

Na koprskem okrožnem državnem sodišču so potrdili, da so prejeli ovadbo zoper nekdanjega veleposlanika Petra Reberca.
Sum spolnih napadov na otroka
Pred dnevi so Primorske novice pisale, da je Reberc ovaden več spolnih napadov na otroka, mlajšega od 15 let. Omenjeni časopis je pisal, da naj bi policisti prejšnji teden opravili hišni preiskavi pri Rebercu tako na ilirskobistriškem kot ljubljanskem naslovu, zasegli pa naj bi tudi precej obremenilnih dokazov.

Petra Reberca naj bi policisti pridržali, v četrtek pa privedli k preiskovalnemu sodniku z ovadbo za več kaznivih dejanj spolnega napada na otroka, mlajšega od 15 let. Neuradno naj bi tožilstvo zoper Reberca predlagalo pripor, vendar naj bi ga preiskovalni sodnik izpustil na prostost.

Zagrožena kazen: od tri do osem let zapora
Za kaznivo dejanje spolnega napada na osebo, mlajšo od petnajst let, je po kazenskem zakoniku zagroženih od tri do osem let zapora. Če pa gre za storitev kaznivega dejanja nad slabotno osebo, lahko storilec dobi do 15 let zapora. Če je za kaznivo dejanje obsojen učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj, duhovnik, zdravnik ali kdo drug, ki mu je otrok zaupan v oskrbo in zlorabi svoj položaj, je lahko najvišja dosojena kazen deset let zapora.

Ministrstvo za zunanje zadeve je sicer Rebrca z mesta veleposlanika v Španiji odpoklicalo lani poleti, zaradi številnih kršitev zakona o zunanjih zadevah in različnih pravilnikov pa so ga oktobra odpustili. Prav tako je ministrstvo zoper Reberca podalo prijavo suma gospodarskih kaznivih dejanj.