Z vlakom so želeli priti v Nemčijo. Foto: BoBo
Z vlakom so želeli priti v Nemčijo. Foto: BoBo

Na avstrijsko Koroško so nezakonito pripotovali v vagonu vlaka. Ko se je tovorni vlak ustavil na železniški postaji v Brnci, je delavec avstrijskih železnic iz enega izmed vagonov zaslišal glasove in otroški jok ter nemudoma obvestil policijo. V vagonu, ki je bil natovorjen z električnim materialom, so policisti nato odkrili 11 prebežnikov, med njimi družine z otroki.

Prebežnike, ki so v vagonu preživeli skoraj 40 ur, je v petek zvečer oskrbel tamkajšnji Rdeči križ. Njihovo zdravstveno stanje je dobro. Avstrijska policija jih je nato odpeljala v zbirni center v kraju Osoje, kjer bodo pristojni organi prevzeli azilni postopek.

Tri ženske in trije moški so stari od 17 do 39 let, otroci od štiri do 12 let. Med pogovorom z avstrijskimi uradniki so povedali, da jih je v noči na četrtek neki tihotapec ljudi iz zbirnega centra za begunce v Šidu v Vojvodini odpeljal na tamkajšnjo železniško postajo in jih namestil v vagon tovornega vlaka, iz katerega so predhodno odstranili več hladilnikov. Predvideno je bilo, da naj bi z vlakom pripotovali v Nemčijo. Za vsakega posameznika, tudi otroke, so tihotapcu plačali po tisoč evrov.

Na avstrijskem Koroškem v vagonu našli prebežnike