Aleš Slapnik je povedal, da nagib dejanja še ni razjasnjen. Foto: PU Celje
Aleš Slapnik je povedal, da nagib dejanja še ni razjasnjen. Foto: PU Celje

Vodja celjskih kriminalistov Aleš Slapnik je na novinarski konferenci razkril nekaj podrobnosti v povezi s tragičnim ubojem, ki se je v soboto zgodil na Polzeli. Slapnik je dejal, da je osumljenec s prijateljem v soboto zjutraj prišel do hiše na Polzeli, v kateri je tudi prebival. Njegova mati je takrat pred hišo spravljala drva, pri tem pa ji je pomagal 69-letni sosed. Osumljeni se je odločil tudi sam pomagati pri sečnji drv.

Med kosilom je nagovoril soseda, da sta šla skupaj na vrt pred hišo, kjer so pred tem sekali drva. Med njimi je prišlo do nesoglasja. Mati je skušala sina umiriti, vendar jo je silovito odrinil, tako da je padla in si zlomila roko. Osumljeni je nato zgrabil sekiro in z njo večkrat močno udaril soseda po glavi. Sosed je zaradi poškodb umrl na kraju dogodka. Po dejanju se je osumljeni z osebnim vozilom odpeljal proti Velenju, pred odhodom pa je trčil v avto, ki je bil parkiran v bližini njegove hiše.

Mimoidočega prosil, naj pokliče policijo

Policisti in kriminalisti so potem začeli iskalno akcijo, med katero so bili obveščeni, da imajo avstrijski varnostni organi v Pliberku v postopku osebo, ki je trdila, da je v Sloveniji zagrešila uboj. Na podlagi medsebojnih sporazumov o čezmejnem policijskem sodelovanju je avstrijska policija osumljenca, ki je sam nekega občana Pliberka prosil, naj pokliče policijo, na mejnem prehodu Holmec izročila slovenskim kolegom.

Po Slapnikovi presoji je bilo psihično stanje osumljenca takšno, da se ni zavedel svojega ravnanja. Povedal je tudi, da še vedno proučujejo, ali je šlo za uboj ali umor. Osumljeni, ki bo danes s kazensko ovadbo priveden k preiskovalnemu sodniku, je bil leta 2015 pogrešan, nato se je sam vrnil domov. Leta 2017 so ga sosedje prijavili policiji zaradi nadlegovanja. Za kaznivo dejanje uboja je zagrožena kazen od petih do 15 let zapora, za povzročitev hude telesne poškodbe pa od šestih mesecev do petih let zapora. Na območju Policijske uprave Celje so v zadnjih petih letih obravnavali sedem ubojev in osem umorov, vse primere pa so že preiskali.