Napadalna psa so odpeljali na veterinarsko kliniko. Foto: RTV SLO
Napadalna psa so odpeljali na veterinarsko kliniko. Foto: RTV SLO
Policisti so proti napadalnim psom ustrelili devetkrat, pri čemer so enega psa ubili, dva pa ranili. Foto: RTV SLO
Bulmastifi veljajo za prijazne pse čuvaje.

Kot so za MMC povedali v Kliničnem centru, pacient leži na intenzivnem oddelku in ima poleg poškodovane roke tudi številne raztrganine po glavi in po vratu, manj pa po hrbtu in po nogah.

Kot je znano, so štirje bulmastifi včeraj v Ljubljani na Oražnovi ulici napadli mimoidočega moškega. Na kraj dogodka sta prišla policista, ki sta prižgala sireno, a ta psov ni ustavila. Strelnega orožja nista uporabila takoj, ker so bili trije psi v neposredni bližini Tržičana, četrti pa se je potem umaknil v prtljažnik avtomobila.

Pse ukrotila šele policija
Tržičan se je med napadom psov skoraj že rešil na bližnjo ograjo, vendar je pri tem padel na tla, kjer so ga ponovno pograbili vsi trije psi. Ukrotila jih je šele policija s strelnim orožjem, pri čemer se je ena izmed krogel odbila od tal in preluknjala steklo okna v bližnjem stanovanju. V tistem trenutku je bil v njem tudi lastnik, a je k sreči prišlo le do manjše gmotne škode. Proti psom so policisti izstrelili 9 nabojev, pri čemer je bil en pes ubit, dva pa ranjena.

Slovenska zakonodaja za zdaj ne prepoveduje vzreje nobene pasje pasme. Nagobčniki za pse po zakonu o zaščiti nevarnih živali niso obvezni, lastnik pa je obvezan primerno zaščititi žival.
Lastnica že z dvema incidentoma
Kot so povedali na policijski upravi Ljubljana, dogodek še preiskujejo, proti lastnici psov pa bo tožilstvo vložilo kazensko ovadbo, najverjetneje zaradi suma povzročitve splošne nevarnosti. To ni prvi primer, ko je proti tej lastnici ukrepala policija. V letih 2003 in 2004 je policija podala dva predloga za obravnavo pred sodnikom za prekrške. Prvič je pes 52-letne Ljubljančanke ugriznil drugega psa, drugič pa je pes, čeprav je bil na povodcu, napadel žensko in ji poškodoval obraz.

Psi zgolj branili lastnico?
Lastnica psov je za TV Slovenija tudi povedala, da naj bi jo psi branili. Tržičan naj bi po njenih trditvah skušal slikati njen avto, kar naj bi psi razumeli kot napad. Zaradi tega so se postavili v bran lastnici.

Napadalna psa v rokah veterinarjev
Oba psa, ki sta napadla Tržičana, sta trenutno v ambulanti veterinarske fakultete, kjer so za MMC povedali, da enega, ki ni bil huje poškodovan, zdravijo, pri drugem pa je zdravljenje vprašljivo. Z njima bodo ravnali v dogovoru s policijo in lastnico, obstaja tudi možnost namestitve v zavetišču Gmajnice. Veterinar, ki je prišel na prizorišče dogodka, je odredil, da četrtega psa, ki ni sodeloval pri napadu, ne sme odpeljati lastnica, zato so ga že odvedli v zavetišče.

Na policijski upravi Ljubljana v povprečju letno obravnavajo med 260 in 340 prijav glede nevarnih živali, natančnejših podatkov o številu prijav, v katere so vpleteni nevarni psi, pa ni.

Značaj bulmastifov
Bulmastif velja za živahnega, zvestega in zanesljivega, čeprav včasih samosvojega psa. Še posebej nežen naj bi bil do otrok, medtem ko se do tujcev obnaša kot pravi čuvaj.