So bila na prodaj prava navodila za maturitetni esej ali gre za spletno prevaro? Foto: BoBo
So bila na prodaj prava navodila za maturitetni esej ali gre za spletno prevaro? Foto: BoBo
false
Dekle je ponujalo, da za plačilo pridobi navodila tudi za drugi del izpita iz slovenščine in sociologije. Foto: BoBo

Neko dekle naj bi namreč na družbenem omrežju za plačilo ponujalo podatke pred pisanjem eseja. Podatke o tem, kaj čaka maturante na izpitu iz slovenščine, naj bi dobilo od ljudi, ki sodelujejo pri pripravi maturitetnih nalog. Po do zdaj znanih informacijah naj ne bi bila kršena izpitna tajnost, so sporočili z Državnega izpitnega centra, zato eseja za zdaj ne bodo razveljavili.

Na policiji so potrdili, da so prijeli prijavo Državnega izpitnega centra v povezavi z domnevnim prodajanjem informacij na spletnem omrežju Facebook, je za TV Slovenija poročala Tadeja Anžlovar.

"Malo naštudiraš in dobra ocena ne uide"
"Imam smernice, na katere se nanaša tema, če si boš vzel pol ure in malo naštudiral, ti dobra ocena ne uide," je neznano dekle na spletnem družabnem omrežju Facebook ponujalo informacije o maturitetnem eseju iz slovenščine. Kot lahko razberemo iz domnevnega spletnega dogovarjanja, je dekle, kot je obljubilo, po plačilu sporočilo navodila za esej.

"To se mi zdi sprevrženo," je ogorčen direktor izpitnega centra Darko Zupanc, ki je dodal še, da so bili zapisi na spletu sicer podobni navodilom v izpitu, a zelo splošni. "Če bi nekdo na podlagi zapisov na Facebooku imel pripravljen esej, ne bi pisal pozitivno," je sklenil.

"Gre za spletno manipulacijo"
Naša sogovornica, ena izmed sedem tisoč maturantov, ki so predvčerajšnjim pisali esej, pa pravi: "Če bi jaz dobila ta navodila tisti večer prej, bi mi bilo veliko lažje, saj bi vedela točno, v kaj se usmeriti, eno ali dve vprašanji sta bili povsem takšni." Maturantka Nina Vodeb je prepričana, da bi ji omenjena navodila močno olajšala pripravo na pisanje. Fotografija spletnega pogovora je sicer lahko tudi prirejena, dodaja Nina in želi, da se zadeva čim prej razčisti.

Dekle, ki je domnevno ponujalo navodila za denar, je namreč še sporočilo, da lahko pridobi informacije tudi za drugi del izpita iz slovenščine in sociologije. A matura se nadaljuje in tudi eseja državni izpitni center ne bo razveljavil. Prepričani so namreč, da je vse skupaj le spletna manipulacija.