Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kot poroča Večer, je bil obdolženi Vojko Tadina od leta 2018 zaposlen na preiskovalnem oddelku za kazensko pravo. Kot je aprila po hišnih preiskavah poročal Večer, je imel dostop do podatkov o odredbah za hišne preiskave ter o izvajanju posebnih prikritih ukrepov, kot so tajno prisluškovanje telefonom osumljencev, tajno sledenje ... Zaupne podatke naj bi izdajal članom kriminalnih združb v zameno za plačilo.

Tožilstvo Tadini očita kaznivo dejanje izdaje tajnih podatkov. Če je izdaje tajnih podatkov obtožen uslužbenec sodišča, je za tovrstno dejanje zagrožena kazen do osem let zapora.

Večer navaja, da naj bi obtoženi že podpisal sporazum o priznanju krivde s tožilstvom. Ker je bil Tadina zaposlen na celjskem sodišču, mu ne bodo sodili v Celju, temveč na mariborskem okrožnem sodišču.

Kdaj bo mariborsko sodišče razpisalo predobravnavni narok, še ni jasno, se pa neuradno ve že to, da bo tja prišel s prostosti, saj je na višjem sodišču v Mariboru dosegel, da so ga pretekli petek izpustili iz pripora.

Po poročanju Večera naj bi nekdanjega zapisnikarja celjskega sodišča zaznali med obsežno kriminalistično preiskavo s področja preprodaje mamil in nedovoljenega prehajanja državne meje. Po ugotovitvah iz preiskave naj bi podatke izdajal vsaj dve leti, sporočal pa je predvsem datume hišnih preiskav.