Fotografija je simbolična. Foto: BoBo
Fotografija je simbolična. Foto: BoBo

Prejšnji konec tedna so na celotnem območju Slovenije izvedli 16 hišnih preiskav ter 12 posameznikom odvzeli prostost. V petek so potem sedem osumljencev privedli k preiskovalnemu sodniku okrožnega sodišča v Celju, šestim od njih je bil odrejen pripor, je v izjavi za medije dejal vodja celjskih kriminalistov Damijan Turk.

Tako so končali obsežni preiskavi suma kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi mamili, prepovedanega prehajanja meje ali ozemlja in izdaje tajnih podatkov. V času kriminalističnih dejavnosti, ki so jih začeli sredi lanskega leta, so bili uporabljeni tako klasični kot tudi prikriti preiskovalni ukrepi.

Organizirana hudodelska združba z mednarodnim ozadjem

Na širšem območju Celja 16 hišnih preiskav

Kriminalisti so v preiskavi ugotovili, da na širšem celjskem območju deluje organizirana hudodelska združba, v kateri je sodelovalo več državljanov Slovenije, BiH-a ter Severne Makedonije. Združba je delovala tako, da je na območju celotne Slovenije organizirala nakup, hrambo in prodajo prepovedanih mamil kokaina in konoplje.

Prav tako so posamezni člani kriminalne združbe organizirali prevoze nezakonitih prebežnikov. Kriminalisti so ugotovili, da so v štirih primerih organizirali prevoze nezakonitih prebežnikov, državljanov Pakistana, Afganistana in Bangladeša. Prevoz nezakonitih prebežnikov so organizirali iz Hrvaške, čez Slovenijo in nato v Italijo.

"V dveh primerih so policisti posamezne člane združbe z 58 migranti in dvema voznikoma ustavili med prevozom v Italijo. V dveh primerih pa je kriminalna združba ilegalne migrante uspela uspešno prepeljati čez ozemlje Slovenije v Italijo," je dejal Turk.

Zaposleni na sodišču izdajal podatke

Zaposleni je od leta 2018 informiral kriminalce o preiskavah. Foto: Pixabay
Zaposleni je od leta 2018 informiral kriminalce o preiskavah. Foto: Pixabay

Med preiskavo so kriminalisti zaznali, da kriminalna združba oz. njeni posamezni člani razpolagajo z občutljivimi podatki o dejavnostih policije. V nadaljevanju so policisti ugotovili, da s posameznimi člani kriminalne združbe sodeluje uslužbenec sodišča, in sicer sodni zapisnikar kazensko preiskovalnega oddelka Okrožnega sodišča v Celju.

Zapisnikar sodišča, ki je bil na sodišču zaposlen od leta 2018, je v nasprotju s svojimi dolžnostmi varovanja tajnih podatkov in iz koristoljubja sporočal tajne podatke članom kriminalne združbe. Kriminalno združbo je tako obveščal o kriminalističnih dejavnostih zoper njih ter tudi o izvajanju prikritih preiskovalnih ukrepov.

"Po doslej zbranih ugotovitvah je zapisnikar, ki mu grozi do osem let zapora, neupravičeno razkril večje število kriminalističnih preiskav, katerih uspešnost je bila zaradi razkritja najmanj sto zaupnih dokumentov sodišča okrnjena," je dodal Turk.

Poudaril je še, da so bili osumljenci stari od 22 do 50 let, starejši med njimi pa so stari znanci policije.

Celjsko sodišče: Osumljenemu je prenehalo delovno razmerje

S celjskega okrožnega sodišča so danes sporočili, da je imel zapisnikar glede na naravo svojega dela na delovnem mestu dostop do določenih, tudi zaupnih podatkov. "Sodišče je takoj poskrbelo, da osumljeni nima več nobene možnosti dostopa do kakršnih koli podatkov, niti nima več možnosti nenadzorovanega vstopa v stavbo sodišča. Osumljenemu pa je tudi že prenehalo delovno razmerje," navajajo na sodišču.

Dodali so tudi, da nobena institucija, niti sodišče, ne more stoodstotno zagotoviti, da se taki primeri ne bi zgodili, saj v delovnem procesu, kakršen je sodni postopek, ne gre brez sodelovanja ljudi. Na okrožnem sodišču v Celju vseskozi posvečajo veliko pozornost varnosti podatkov, še posebej zaupnih. Da nadzorni mehanizmi delujejo, pa se odraža tudi v dejstvu, da je bil konkretni primer odkrit, so še zapisali na sodišču.

Uslužbenec sodišča izdajal občutljive podatke