Bogataj (levo) bo moral pred sodnika konec junija, Trilar pa se bo mora obraniti očitkov, da je zaposlil prijatelja. Foto: BoBo
Bogataj (levo) bo moral pred sodnika konec junija, Trilar pa se bo mora obraniti očitkov, da je zaposlil prijatelja. Foto: BoBo

Poleg Bogataja je morala pred sodnika na predobravnavnem naroku danes sesti tudi nekdanja vodja urada za splošne zadeve na kranjski občini, Tatjana Hudobivnik. Tožilstvo jima očita zlorabo položaja pri zaposlitvi nekdanjega direktorja občinske uprave Mitje Heraka za nedoločen čas.

Oba sta krivdo zanikala, čeprav jima je tožilka v primeru priznanja ponudila pogojno zaporno kazen, in sicer za Bogataja šest mesecev, za Hudobivnikovo pa štiri mesece s preizkusno dobo enega leta. Glavna obravnava se bo tako začela 22. junija.

Mestna občina Kranj je leta 2010 objavila javni razpis za direktorja občinske uprave, v katerem je bilo zapisano, da se z izbranim kandidatom delovno razmerje sklene za določen čas petih let. Kljub temu je bil izbrani Herak, ki je bil predtem direktor uniformirane policije na Policijski upravi Kranj, v začetku leta 2011 zaposlen za nedoločen čas, Bogataj pa tega ni želel spremeniti.

Herak je sicer še vedno zaposlen v občinski upravi. Po odstopu s funkcije direktorja občinske uprave pred lanskimi županskimi volitvami ga je Bogataj imenoval za načelnika urada direktorja. Novi župan Trilar je omenjeni urad ukinil, Herak pa je zdaj zaposlen v projektni pisarni.

Je zaposlil prijatelja?
Trilar pa se mora tudi sam braniti pred očitki. Mestni svetnik Zoran Stevanović mu v kazenski ovadbi namreč očita nepravilnosti pri imenovanju direktorja Gasilsko-reševalne službe Kranj. 22. aprila je mestni svet podprl imenovanje Tomaža Krišlja na čelo omenjene službe, čeprav so svetniki v dolgi razpravi županu očitali vračanje uslug za podporo pri kandidaturi za župana.

Stevanović ob tem tudi opozarja, da je Krišelj županov prijatelj in član njegovega volilnega štaba. Iz poročila o glasovanju pa izhaja, da je za njegovo imenovanje glasoval tudi svetnik, ki ga na seji sploh ni bilo. To pa po Stevanovićevem mnenju pomeni, da je bilo glasovanje nezakonito.

Župan je na drugi strani poudaril, da je deloval v skladu s poslovnikom kranjskega mestnega sveta in so vsi sklepi veljavni. Glede glasovanja pa je pojasnil, da na glasovalnem mestu 19 svetnica Damjana Piškur ni bila prisotna, uporabljena pa je bila glasovalna naprava številka 20 svetnika Jožeta Lombarja, ki je bil fizično odsoten.

Po samem pregledu glasovalne naprave, je bilo ugotovljeno, da sta bili napravi zamenjani, saj tako kot ostale nista fiksno pritrjeni na mizo. Zato je Piškurjeva vsa glasovanja šeste seje sveta opravila na Lombarjevi glasovalni napravi, česar med sejo niso ugotovili, je še zapisal v sporočilu za javnost.