Senat višjega sodišča je sledil zatrjevanju zagovornikov vseh treh obtoženih, da ni šlo za zavajanje bank. Foto: BoBo
Senat višjega sodišča je sledil zatrjevanju zagovornikov vseh treh obtoženih, da ni šlo za zavajanje bank. Foto: BoBo

Okrožno sodišče v Ljubljani je februarja lani nekdanjemu vodilnemu v Mipu Vojtehu Volku prisodilo šest let zaporne kazni, nekdanjemu vodji Pomurke Martinu Kovaču in nekdanjemu direktorju Mipa Marku Volku pa po dve leti in pol zapora.

Sodišče je odločilo, da so vsi trije krivi kaznivega dejanja preslepitve konzorcija bank pri pridobitvi približno 6,1 milijona evrov posojila za Mip. Kot je ugotovilo sodišče prve stopnje, so banke zavajali s tem, ko so jim posredovali prirejene bilance, da so dobili nova posojila.

Višje sodišče verjelo zagovoru obtoženih
Vendar je senat višjega sodišča sledil zatrjevanju zagovornikov vseh treh obtoženih, da ni šlo za zavajanje bank. Mipu so dale posojilo, da bi ga ohranile pri življenju, dokler družba ne bi našla strateškega partnerja, ki ga je takrat intenzivno iskala. Zato je vse tri oprostilo za preslepitev bank pri pridobivanju posojila.

Ob tem je senat višjega sodišča znižal zaporno kazen Vojtehu Volku, ki je bil poleg kaznivega dejanja preslepitve bank okrivljen kaznivega dejanja zlorabe položaja, s tem ko je prek svojega srbskega podjetja Kolbis svojemu italijanskemu podjetju Eurovit nezakonito pridobil 315.000 evrov premoženjske koristi.

Medtem ko je bil Vojteh Volk za to kaznivo dejanje februarja lani obsojen na tri leta in deset mesecev zapora, mu jo je višje sodišče znižalo na eno leto in šest mesecev, plačati pa mora še stransko kazen 15.000 evrov.