Policija podatke še zbira, preverjajo pa tudi, ali je napad spremljalo spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Foto: MMC RTV SLO
Policija podatke še zbira, preverjajo pa tudi, ali je napad spremljalo spodbujanje sovraštva, nasilja in nestrpnosti. Foto: MMC RTV SLO

V napadu je bil po podatkih PU Ljubljana telesno poškodovan državljan Kube. Policisti obvestila o dogodku zaradi suma, da je bilo storjeno kaznivo dejanje lahke telesne poškodbe z nevarnim predmetom (steklenico), še zbirajo. Hkrati preverjajo tudi, ali obstajajo znaki kaznivega dejanja javnega spodbujanja sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Preiskava še poteka, o ugotovitvah pa bo policija obvestila pristojno tožilstvo.

Na napad se je že odzvala ministrica za notranje zadeve Katarina Kresal in ga najostreje obsodila. "Motiv tega napada je bil očitno rasna nestrpnost, kar je v demokratični in na človekovih pravicah temelječi družbi popolnoma nedopustno. Vsak tak napad terja jasno in nedvoumno obsodbo, saj bo v nasprotnem primeru takšno ravnanje v Sloveniji dobilo domovinsko pravico. To pa bi bila stranpot od idealov, na katerih smo utemeljili našo državo."

Sicer pa to, kot je znano, ni osamljen dogodek. Aprila so trije mladi neonacisti s solzivcem in brcami na filozofski fakulteti napadli 29-letnika. Junija lani so obritoglavci z baklami, kamenjem, kovinskimi palicami in pestmi napadli goste lokala Cafe Open, prav ta lokal pa je bil tarča nestrpnežev tudi pred kratkim.