Tožilstvo Miru Senici očita, da si je pri prodaji Delamarisovega hčerinskega podjetja s soobtoženimi razdelil okoli 1,6 milijona evrov. Foto: BoBo
Tožilstvo Miru Senici očita, da si je pri prodaji Delamarisovega hčerinskega podjetja s soobtoženimi razdelil okoli 1,6 milijona evrov. Foto: BoBo

Tožilstvo naj bi po neuradnih informacijah Senici očitali, da si je s še dvema soobtoženima pri prodaji Delamarisovega hčerinskega podjetja razdelil okoli 1,6 milijona evrov, poroča POP TV. Obtožnica poleg Senice bremeni pranja denarja in zlorabe položaja še Vojka Mavra, Leonarda Glaviča, Matjaža Tebšeta, Uroša Kendo in Jasno M. Coustaury.

Odvetnik Stojan Zdolšek, ki je zagovornik Senice, je dejal, da za to kaznivo dejanje niso podane predpostavke, saj ni nezakonite dejavnosti, iz katere naj bi ta denar izviral. Denar je bil zaslužen s transparentnimi posli, je dejal Zdolšek.

Razdelili naj bi si 1,6 milijona evrov
Obtoženi naj bi kupili hčerinsko družbo Delamarisa, kamor naj bi prenesli vso opremo in stroje, vredne več kot štiri milijone evrov, a ocenjene le na polovico vrednosti. Za dobra dva milijona evrov naj bi nato hčerinsko družbo prodali podjetju v Liechtenstein in šele nato končnemu kupcu, družbi Pivka, za 4,5 milijona evrov.

Tožilstvo ocenjuje, da so si dobiček razdelili Senica, nekdanji direktor Delamarisa Maver in prokurist družbe Riba Glavič. Zdolšek pa pri tem trdi, da ne drži, da je bila neupravičeno znižana vrednost stvarnega vložka, ki ga je predstavljala družba Delamaris. Po njegovem mnenju gre za pogrom nad Senico.

Obtožnica tudi za zadevo Bužekijan
Gre za drugo obtožnico proti Senici v povezavi z Delamarisom. Radio Slovenija je pretekli teden poročal, da je po navedbah tožilstva pravnomočna obtožnica proti štirim osumljenim v primeru nakupa Delamarisa, med njimi nekdanji direktorici Vegrada Hildi Tovšak in odvetniku Senici. Obtožbe naj bi se nanašale na zlorabo položaja in pranje denarja.

Gre za okoli 1,3 milijona evrov, ki jih je Vegrad plačal direktorici kmetije Bužekijan Blanki Muster za svetovanje pri nakupu za 13 milijonov evrov delnic Delamarisa, dejansko pa naj bi denar kot provizijo prejel Senica.