Karantena je družine prisilila k preživljanju skupnega časa za štirimi stenami. Foto: Radio Maribor/Pixabay
Karantena je družine prisilila k preživljanju skupnega časa za štirimi stenami. Foto: Radio Maribor/Pixabay

"Gojišče za nasilje", je o razmerah, ki jih ustvarja karantena zaradi novega koronavirusa, dejala francoska ministrica za enakost Marlene Schiappa. Iz Kitajske poročajo, da je kar 90 odstotkov razlogov za nasilje v času karantene povezanih prav s – karanteno. Prijave nasilja v družini so se tam podvojile, v provinci Hubej, žarišču izbruha, celo potrojile.

Pomoč v stiski

Za pomoč v stiski lahko pokličete 031 371 143 in 080 11 55 (med 12. in 18. uro).

V Braziliji ocenjujejo, da se je nasilje v družini v času karantene zaradi pandemije povečalo za 40-50 odstotkov, o izjemnem porastu prijav poročajo tudi s Cipra. "Opažamo dramatično porast in samo še raste,” je za Guardian povedala Annita Draka iz zveze za preprečevanje nasilja v družini. "Imamo 24-urni klicni center za prijave nasilja in klici prihajajo ob vseh urah."

V Veliki Britaniji, kjer se je število klicev v sili za časa karantene povečalo za 25 odstotkov, je v ponedeljek BBC-jeva voditeljica Victoria Derbyshire poročila vodila s telefonsko številko za prijavo nasilja v družini, napisano na svoji roki.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Strokovnjaki za odnose med spoloma pravijo, da delež družinskega in spolnega nasilja naraste, ko so družbe pod stresom, v času naravnih katastrof, pomanjkanja zalog hrane in epidemij – ali celo, ko lokalno nogometno moštvo izgubi tekmo, navaja Reuters.

"Vsaka kriza je rizični faktor za nasilje," meni tudi Tjaša Hrovat, svetovalka v Društvu za nenasilno komunikacijo.

"Po eni strani lahko povzročitelji poskušajo nadomestiti občutek izgube nadzora nad situacijo, ki ga prinaša epidemija, s povečanim nadzorom nad osebo, s katero živijo. Po drugi strani pa povečan čas skupnega preživljanja časa ter večja socialna izolacija pomenita dodatno nevarnost za doživljanje nasilja"

"Osebe, ki so v preteklosti že povzročale nasilje, lahko ukrepe proti koronavirusu zlorabijo za dodatne pritiske na žrtve. Zato naj bodo v teh dneh še posebno pozorni na svoje misli, občutke in vedenje ter se, takoj ko opazijo, da bi lahko postali nasilni, umaknejo stran od osebe, do katere bi povzročili nasilje," še poziva Hrovatova.

Žrtev družinskega nasilja tudi nekdanja avstrijska zunanja ministrica?

V času krize tudi iz Avstrije poročajo o porastu družinskega nasilja. Prijavo je podala tudi nekdanja avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl, ki trdi, da jo je udaril mož.

Kneisslova je policiji dejala, da je želela pomiriti svoje pse, ki so se spopadli, pri tem pa jo je eden ugriznil v nogo. Zaradi tega sta se sprla s soprogom, ki ga je žalila in udarila v prsni koš, on pa ji je zadal dve zaušnici. Soprog navedbe zanika, pri čemer je poudaril, da žene ni želel udariti, ampak jo zgolj pomiriti. Dodal je, da je v zadnjem času zelo napeta zaradi epidemije koronavirusa. Odredili so mu prepoved približevanja ženi in mu odvzeli vojaško puško.

Povzročitelji poskušajo nadomestiti občutek izgube nadzora nad situacijo, ki ga prinaša epidemija, s povečanim nadzorom nad osebo, s katero živijo.

Tjaša Hrovat, DNK

Preurejanje apartmajev v zavetišča

Aktivisti v Italiji poročajo, da število klicev ni naraslo, je pa naraslo število SMS-ov in e-pisem obupanih žensk, zaklenjenih v kopalnico ali kako drugo sobo v skupnem stanovanju, iz katerega zaradi karantene ne morejo.

Dobrodelne organizacije za pomoč pri nasilju v družini v Evropi pozivajo, naj se hotele in počitniške apartmaje za časa karantene preuredi v zavetišča za pretepene ženske.

Eden izmed centrov za pomoč žrtvam družinskega nasilja v italijanski pokrajini Emilia-Romagna je v zavetišče preuredil nekdanji samostan. Spet drugi v Padovi išče nastanitve za žrtve prek spletne platforme za dopustniške rezervacije Booking.com.

Grožnja v lastnem domu

V nedeljo je tudi generalni sekretar Združenih narodov Antonio Guterres opozoril na izjemen porast nasilja v družini v času pandemije. Ob tem je vlade po vsem svetu pozval, naj okrepijo prizadevanja za preprečevanje nasilja nad ženskami.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Za številne ženske največja grožnja preži tam, kjer bi se morale počutiti najbolj varne – v njihovih lastnih domovih. Zaradi tega naslavljam nov poziv za mir na domu in vseh domovih po svetu," je dejal Guterres.

Kot je opozoril, je v zadnjih tednih ob povečevanju gospodarskih in socialnih pritiskov ter strahu grozljivo poraslo nasilje v družini.

V nekaterih državah se je število klicev žensk na pomoč podvojilo. Zdravstveni delavci in policisti se ubadajo s pandemijo, lokalne skupine za podporo nimajo sredstev, nekatera zavetišča pa so se zaradi pandemije zaprla.

Potrebam žrtev najbolje služijo prvi posredovalci

V sklopu mednarodnega projekta IMPRODOVA, ki si prizadeva izboljšati odzivanja prvih posredovalcev na težje oblike nasilja v družini, so ugotovili, da prvi posredovalci, ki so specializirani za nasilje v družini, veliko bolje služijo potrebam žrtev kot tisti, ki opravljajo splošne policijske naloge (npr. policijska patrulja, ki se odzove na klic in prispe na kraj dogajanja). Slednji so navadno manj seznanjeni z nasiljem v družini, pozornost namenjajo fizičnim oblikam nasilja, ne pa tudi drugim oblikam nasilja v družini (psihičnemu nasilju, zalezovanju, ekonomskemu nasilju, nasilju nad starejšimi itd.), bolj so nagnjeni k osebni presoji in manj verjetno je, da bodo njihovi napotki koristni za žrtev. Ugotavljajo, da so specialisti veliko bolje usposobljeni in imajo več izkušenj. Večja je verjetnost, da bodo lahko rutinsko zagotovili hitro in primerno obravnavo ter ustrezno reševali tudi bolj zapletene primere, je za MMC povedala raziskovalka pri projektu Karmen Jereb s Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.

Španija in Italija sta že sprožili kampanji, ki žrtve v primeru napada usmerjata v lekarne (več v okvirčku spodaj).

Popolnoma spremenjene situacije

Da karantena še posebej izrazito negativno vpliva na osebe, ki so bile že prej nagnjene k nasilju, in pare, ki so imeli že prej določene težave, opozarja tudi dr. Peter Umek, psiholog in profesor kriminalistične psihologije.

"To so zagotovo situacije, v katerih lahko pride do nasilja, če ne nujno fizičnega, pa psihičnega. Situacija je spremenjena za marsikoga oz. za večino ljudi, ljudje so primorani biti bolj skupaj, kar lahko pripelje do zelo neprijetnih zadev, do očitanj in naveličanosti, lahko se izreče marsikaj."

"Ljudje so zdaj veliko več doma, predvsem za tiste, ki nimajo veliko dela, je to stresna situacija, v kateri se lahko odzovejo zelo različno. Predvsem če gre za osebe, ki so bile vajene druženja s kolegi, sodelavci, zdaj pa vsega tega ni. Če si prej lahko svoje težave komu potožil, je zdaj tudi tega malo. Ker po telefonu nimamo navade o tem toliko govoriti. Poleg tega, če si se prej skregal doma, si vstal in šel, zdaj pa se nimaš kam umakniti."

Velik problem je zlasti tam, kjer se že prej niso razumeli in kjer je bilo že prej prisotno nasilje – to se zdaj lahko še stopnjuje, ampak bo še bolj ostalo za štirimi stenami – k sosedi ne moreš, sosed pa se tudi ne bo za to brigal.

Psiholog dr. Peter Umek

"Velik problem pa je zlasti tam, kjer se že prej niso razumeli. Kjer je tudi prej bilo prisotno nasilje – to se zdaj lahko še stopnjuje, ampak bo še bolj ostalo za štirimi stenami – k sosedi ne moreš, sosed se tudi ne bo za to brigal in lahko pride do hujših težav," meni Umek.

Klicev manj – kar je slaba novica

Številne države poročajo o porastu nasilja v družini v času karantene. Foto: Reuters
Številne države poročajo o porastu nasilja v družini v času karantene. Foto: Reuters

V Sloveniji, kjer je nasilje v družini pereč problem, pristojne oblasti opažajo, da je klicev manj, kot bi pričakovali – ob čemer se porajajo strahovi, da žrtve ne kličejo prav zato, ker se v teh razmerah nimajo kam umakniti, opozarjajo naši sogovorniki.

"V teh dveh tednih sicer beležimo povečano število klicev, a večinoma tistih žrtev nasilja, ki so že vključene v naše programe pomoči," mi razlaga Hrovatova.

"Kličejo tudi nove uporabnice, a ne toliko, kot bi pričakovali. In prav to nas skrbi – vemo, da je zaradi tesnega sobivanja stisk več, a žrtve nasilja mnogo težje pokličejo, ker se nimajo kam umakniti, da bi klic neopazno opravile. V času povečanega sobivanja so trenutki, ko žrtev lahko pokliče, redki ali jih sploh ni."

Policija: Ukrepi lahko privedejo do trenj

Besede Hrovatove potrjuje policija, ki sicer navaja, da je nasilje v družini letos v porastu, da pa so v tednu od 16. do 22. marca, torej v prvem tednu uradne karantene, obravnavali 23 kaznivih dejanj nasilja v družini, kar je primerljivo z istim obdobjem lanskega leta (ko jih je bilo 19).

V obdobju od 1. januarja do 23. marca letos je sicer policija obravnavala 386 kaznivih dejanj nasilja v družini, za katere je bila podana kazenska ovadba, kar je skoraj 25 odstotkov več kot lani, ko jih je bilo 295.

Življenje v času koronavirusa. Foto: Reuters
Življenje v času koronavirusa. Foto: Reuters

Se pa zavedajo, da so ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19 "med drugim povzročili, da ljudje več časa preživijo doma, v krogu najožje družine, kar lahko privede tudi do trenj med družinskimi člani". "Policija zato v tem času s preventivnimi ukrepi spodbuja strpnost, razumevanje in ničelno toleranco do nasilja, prav tako spodbuja vse, da ob zaznavi nasilja to prijavijo policiji."

"Neskončnost" je lahko že mesec

A tudi dr. Umek meni, da prijave v tem času ne bodo odražale realnega stanja, saj ne samo, da se žrtev nima kam zateči, ampak se tudi boji, da bo stanje še poslabšala.

In dlje, kot bodo strogi ukrepi v veljavi, več bo psihičnih težav in stisk – in to ne zgolj v partnerskih zvezah. "Naraščala bo anksioznost, depresivnost, občutek osamljenosti, agresivnost … Tega bo kar veliko. Če se bo to vleklo v neskončnost, bo to vedno večja težava. In "neskončnost" je lahko že mesec, mesec in pol," opozarja Umek.

"Navajeni smo svobode, socialne bližine. Ravno tega pa v karanteni ni. Ni podpornih organizmov proti stresu in negotovosti. In vse, kar je negotovo, se lahko spremeni v anksioznost. Ali pa v izbruhe agresije. Ko so te ti prej popadli, si lahko šel morda na tek, klepet, na pivo, tega zdaj ni in agresivnost se obrne proti tistemu, ki je prisoten. In tudi med ljudmi, ki niso stalno doma, se bo verjetno ta agresivnost povečala."

V Italiji in Španiji lahko žrtve nasilja pomoč poiščejo v lekarni

V Italiji so sprožili kampanjo proti nasilju v družini, v okviru katere lahko žrtve pomoč poiščejo tudi v lekarnah. Tam se lahko obrnejo na lekarnarje, ki vedo, kako zagotoviti pomoč. V Italiji beležijo velik upad v številu prijav nasilja, a to pripisujejo strahu žensk, da tega ne upajo storiti zaradi epidemije. "Pomembno je sporočiti, da sistem zaščite deluje tudi v kriznih časih. Centri za zaščito pred nasiljem in varne hiše še naprej ponujajo podporo. V varnih hišah je še dovolj prostora," je povedala pobudnica kampanje, rimska odvetnica Andrea Catizone.

Vlado so pozvali k pripravi oglaševalske kampanje, v okviru katere bi ženskam zagotovili, da bodo pomoč dobile tudi v času strogih omejitev gibanja na prostem zaradi koronavirusa. Ministrica za družine Elena Bonetti je kampanjo pripravljena podpreti. Ob tem je Bonettijeva pojasnila, da centri proti nasilju nad ženskami od začetka epidemije beležijo 50-odstotni upad klicev na pomoč. "Ta upad je skrb vzbujajoč. Številne ženske je predvsem v teh časih strah prijaviti nasilje," je povedala. Italijo je te dni pretresel umor mlade zdravnice, ki jo je zadavil njen 28-letni partner, medicinski tehnik s Sicilije. Partnerico, s katero sta živela skupaj, je krivil, da ga je okužila s koronavirusom.

Podobna kampanja za pomoč žrtvam se je pojavila tudi v Španiji. Kampanja se imenuje Mascarilla 19 (Maska 19), žrtve pa lahko v njenem okviru prav tako prijavijo nasilje v lekarni. S šifro mascarilla 19 opozorijo lekarnarja, ki pokliče pristojno službo.